Robotok cipelik az autókat az Audi-gyárban

audi robot
Vágólapra másolva!
Az Audi már teszteli a jövő intelligens gyárának rendszereit: a februárban indult kísérleti üzem keretében az Audi ingolstadti gyárában két robot önállóan viszi át az elkészült autókat a gyártócsarnoktól egy átmeneti raktárterületre.
Vágólapra másolva!

Innen a robotok kiszállítási címüknek megfelelően szétválogatva arra a helyre viszik az autókat, ahol már a logisztikai dolgozók rakodják fel a járműveket a megfelelő vasúti kocsikra. A vállalat már vizsgálja, hogy milyen egyéb területeken lehetne még ilyen robotokat alkalmazni. Az autók automatikus szállítása időt takarít meg, a rendszer tehát javítja a gyártás hatékonyságát.

Forrás: Audi

A Ray elnevezésű robotok ötlete a bajor Serva Transport Systems vállalattól származik. Alapja egy hat méter hosszú és három méter széles váz, amely érzékelők segítségével határozza meg az autók helyzetét, illetve méreteit, és ehhez állítja be saját magát. A robot óvatosan megfogja a kerekeket, és legfeljebb tíz centiméter magasra felemeli az autót. Ezután a vezérlőszoftver kijelöli a megfelelő helyet, ahova Ray elszállítja és lerakja az autót, így akár 5,3 méter hosszú autók is gyorsan mozgathatók és helytakarékosan tárolhatók az átmeneti raktárterületen.

Amint kellő számú autó összegyűlik a szétválogatási helyen egy adott kiszállítási címre, a robot odaszállítja ezeket a járműveket a vagonra rakodás helyszínére.