Százmilliós zsákmányt pihentettek az autótolvajok

Váci autótolvajok
Vágólapra másolva!
Három tucatnyi lopott autót, motort és munkagépet találtak a nyomozók Vácon, egy volt kötöttárugyár csarnokában és egy autószerelő műhelyben. Véletlen szerencsével, egy tanúkutatási akció során sikerült lebuktatni a bűnbandát. 
Vágólapra másolva!
Egy régi, beázó csarnokban pihentek a lopott autók - főleg Fordok és Audik Forrás: Vezda László

A Zsaru Magazin beszámolója szerint február 19-én tanúkutatásra indultak a nyomozók a váci Derecske dűlőbe, de amint megjelentek, az autószerelő műhelynél pakolászó férfiak pánikszerűen beugrottak egy fekete Audi A5-be, és elmenekültek. Kiderült, hogy a műhelyben kőrözött autók állnak és hamis okmányokat tárolnak, sőt, hamisításhoz használt eszközök is vannak. Három lopott járművet és a sok gyanús alkatrészt is találtak, a tanúként kihallgatott alkalmazottak pedig vallomást tettek az Audival elmenekülő megbízójukra és társára.

Még örülhet az a tulajdonos, aki csak ennyire megbontva kapja vissza autóját Forrás: Vezda László

Amíg tartott a helyszíni szemle, lakossági bejelentés érkezett a rendőrségre: két utcával arrébb gyanús alakok egy VW Passatot és egy Minit parkoltak le. Pár perccel később már csak a Passaton találtak rendszámot a járőrök, akik mindkét lopott autót lefoglalták. A bűnbanda felderítésében azonban csak pár nappal később következett be fordulat: február 21-én előkerült egy sződligeti parkolóban a meneküléshez használt Audi A5, amit Szigetvárról loptak el egy német állampolgártól.

Hamis forgalmikból és törzskönyvekből sem volt hiány Forrás: Szabó Laszló

Február 23-án végül megtalálták a rendőrök a telephelyet, ahol a banda a lopott járműveket pihentette. Vácon, a volt kötöttárugyár csarnokában és a telep félreeső pontján főleg Fordok, BMW-k és Audik sorakoztak, de találtak munkagépet és (KTM, BMW, Kawasaki márkájú) motorkerékpárokat is, több teherautónyi alkatrész társaságában. Mint azóta a nyomozás során kiderült, ezeket 2013 és 2015 között lopták el Budapestről, illetve Németországból, Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából, Franciaországból és Görögországból. Együttes értékük meghaladja a százmillió forintot.

Alkatrészekkel rogyásig pakolt furgonok is előkerültek Forrás: Vezda László

A négy helyszínen összesen 36 lopott járművet foglaltunk le, ezeket az eljárás során visszaadjuk tulajdonosainak - nyilatkozta a Zsaru Magazinnak Szűcs Béla alezredes, a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság felderítő Osztályának vezetője. Időközben az Audival menekülő mindkét férfi feladta magát, előzetes letartóztatásba kerültek, és orgazdasággal gyanúsítják őket.

Nem sikerült mindegyik lopott autó rendszámát elrejteni vagy megsemmisíteni Forrás: Szabo Laszló

Cikkünk a police.hu oldalon közzétett Zsaru Magazin beszámoló alapján készült.