A kormány és rajta keresztül az unió segítségét fogja kérni a Magyar Autóklub az új német autópályadíj-fizetési kötelezettség miatt.

A klub sajtóhírekből értesült arról, hogy a német parlament múlt pénteken a személygépkocsik részére eddig díjfizetés nélkül használható német autópályákon 2016. január 1-jét követően úgy ír elő autópályadíj-fizetési kötelezettséget, hogy annak összegét valamennyi német üzembentartó a gépjárműadóból levonhatja.

"Álláspontunk szerint az, hogy a német személygépkocsi-üzembentartók a gépkocsiadójukból levonhatják az autópályadíjat, nyilvánvalóvá teszi, hogy Németország az új szabályozással a személygépkocsik úthasználatának díjait ténylegesen kizárólag a külföldi személygépkocsi üzembentartókkal kívánja megfizettetni" - írta a klub.

"Az ilyen szabályozás ellentétes az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének azon rendelkezésével, ami tiltja az EU-ban az állampolgárság alapján történő bármely megkülönböztetést."

Forrás: Motor-Talk

A klub jelezte, hogy a berlini szövetségi parlament alsóháza, a Bundestag által elfogadott törvény pontos szövege még nem jutott el hozzájuk, de ha a sajtóhírek igazolódnak, indítványozni fogja a magyar kormánynál, hogy Németországgal szemben kötelezettségszegés megállapítása iránti kereset előterjesztését kezdeményezze az Európai Bizottságnál.

Erre azért van szükség, mert az EU-szabályozás értelmében a Magyar Autóklub csak arra jogosult, hogy ugyanezen indokkal panaszt nyújtson be ugyancsak az Európai Bizottsághoz, amit a jogszabály kézhezvételét követően a fenti esetben haladéktalanul meg is fog tenni.

A Németországban is sokat bírált tervezet szerint a külföldi autósok tíz napra 5, 10 vagy 15 euróért (1500, 3000 vagy 4500 forint) vásárolhatnak autópálya-matricát a motor hengerűrtartalmától és károsanyag-kibocsátásától függően, míg a két hónapra szóló matrica 16, 22 vagy 30 euróba (4800, 6600 vagy 9000 forint) kerül. Az éves díjat is az autó környezetvédelmi besorolása alapján állapítják meg.