Kaktuszokba rejti a kamerákat a rendőrség

kaktusz kamera
Vágólapra másolva!
Az Arizona államban lévő Paradise Valley város lakói nemrég új kaktuszokra lettek figyelmesek az utak mellett. Ennyire gyorsan azért nem nőnek ember nagyságúra a növények – a rendőrség telepítette őket, és kamerát rejtett a belsejükbe.
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

A Phoenix melletti 13 ezer lakosú kisváros, Paradise Valley rendőrsége álkaktuszokat állított fel az utak mentén, amelyekbe rendszámfelismerő kamerákat telepítettek. Ha a rendszer érzékel egy lopott rendszámot, riasztás érkezik a közeli járőröknek, akik elkaphatják a tolvajt. A lakók bizalmatlanul fogadták az új álkaktuszokat, mivel sokáig sejtelmük sem volt róla, hogy a bennük lévő kamerák milyen célt szolgálnak. Joggal gyanakodhattak traffipaxra.

Csak a városképet akarták óvni

Ez a megoldás egyébként nem új a környéken, pár éve egy mobilszolgáltató találta ki, hogy a lakók jobban elfogadják az adótornyokat, ha azokat saguaro kaktuszoknak álcázzák. A helyi hatóságok állítólag nem a bűnözőket akarták megtéveszteni, és nem is a kamerák ellopását akarták megakadályozni a kaktuszba rejtéssel, hanem a városképet akarták megóvni az ipari kamerák látványától.

Magyarországon is volt törekvés mobil kamerás rendszámfelismerő oszlopok telepítésére, igaz, a Totemet meg sem próbálták álcázni. Egyetlen próbadarab készült belőle, ez ma Budapesten, a XIX. kerületben figyeli a lopott autókat, de a legtöbb önkormányzat a hordozható készülék helyett inkább a villanyoszlopra felszerelhető kamerákat részesíti előnyben, ilyenek figyelik többek között a csepeli bevezető utakat is. Nemsokára amúgy a szupertraffipaxok is felismerik a körözés alatt álló autókat, ha végére ér a rendőrség a hosszas tesztüzemnek.