Két szerelőt is kiütött a szétrobbanó kerék

Szétdurran a teherautó gumija
Szétdurran a teherautó gumija
Vágólapra másolva!
Erősen ajánlott masszív acélketrecben, távol állva felfújni a teherautók abroncsait. Így is megvan a kockázata annak, hogy szerelés közben eldurran, főleg, ha több van benne az előírt 9 bar nyomásnál, sérült a többrészes felni, netán szálszakadt vagy repedezett a gumi.
Vágólapra másolva!

Ebben a műhelyben nagyon megjárta az egyik szerelő, mert lövedékként repült fel a kerék több méter magasba, és közben még fejen is találta. Ráadásul visszaérkezve rajta landolt a nehéz kerék, miután kiütötte menekülő társát is. Fokozza a veszélyt, mint ahogy ebben az esetben is történhetett, ha a többrészes felni egyik gyűrűje lecsúszik az abronccsal együtt.

Nem véletlenül találták ki a munkavédelmi ajánlásokat, időről időre előfordulnak ilyen balesetek a műhelyekben. Öt évvel ezelőtt nálunk tragikusan végződött egy ugyanilyen történet, Győrben egy teherautó gumija szétroncsolt egy szerelőt. Ezt a veszélyt az sem csökkenti, ha levegő helyett tiszta nitrogénnel töltik fel az abroncsot, csak a távolságtartás és a ketreces fújás a hatékony óvintézkedés.