Vágólapra másolva!
Egy éve stratégiát váltott a rendőrség: nemcsak a tolvajok után nyomoz, hanem az orgazdáktól a hamisítókon át az illegális bontósokig mindenkit keres, aki benne van a lopásokban. Meg is lett az akció eredménye, csak az a kérdés, hogy miért vártak vele mostanáig.
Vágólapra másolva!

Tíz autót adott vissza jogos tulajdonosának a rendőrség szerdán Vácon, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság által bérelt telephelyen. Az előzményeket ismertetve Némedi Gábor, az Országos Rendőr-főkapitányság gépjárműbűnözés elleni koordinátora elmondta: az ORFK gépjárműlopások felderítését szolgáló új koncepciója alapján eddig országosan több mint 200 járművet foglaltak le, most is folyik a szakértői vizsgálatuk.

Az ezredes közölte, az ORFK 2014 áprilisában kezdte el egy új koncepció alapján a magyarországi gépjárműlopások felderítését.

Nem a tolvajokat akarják tetten érni, hanem a közös hátteret,

a legalizáló helyeket szeretnék feltárni, az orgazdákat, a járművek egyedi azonosítóinak meghamisítóit elfogni és büntetőeljárás alá vonni, aztán rajtuk keresztül eljutni a tolvajokhoz.

Megkezdték a rendőrök az illegális bontók utáni kutatást Forrás: Police.hu

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárásában eddig több mint kétszáz gépjárművet foglaltak le az országban, szinte minden megyére kiterjedően. Horváth Lajos rendőr ezredes jelezte: a megyében most négy jelentős büntetőeljárás van folyamatban tizenhárom gyanúsítottal szemben, illetve több száz autót foglaltak le, más szervekkel együtt.

Törekszik rá a rendőrség, hogy a jogos tulajdonos megtalálása után

minél hamarabb visszaadja az autókat,

a szerdai nyilvános átadást megelőzően 11 autó már visszakerült gazdájához. Különösen büszkék arra, hogy az új koncepció bevezetése óta jelentős eredmények érzékelhetők: míg korábban a megyében naponta 4-10 autót loptak el, az akciók elindítása óta ez a szám 0 és 1 közé esett vissza.