Én vagyok az automata váltó

automata váltó
Vágólapra másolva!
Az automata váltó kényelmesebbé teszi a vezetést, a modern, nyolc- és kilencfokozatú szerkezetek ráadásul a fogyasztást is csökkentik. Csak tönkre ne menjenek, mert az nagyon drága mulatság lehet.
Vágólapra másolva!

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a sebességváltó működését, de akkor csak a manuális szerkezetekkel foglalkoztunk. Pedig hosszú évtizedek óta kényelmes automata váltókkal is készülnek autók, ma már ráadásul az sem feltétlenül igaz rájuk, hogy növelik a fogyasztást, vagy visszafogják a teljesítményt. Éppen ellenkezőleg.

Így működik az automata váltó

Az automata váltó teljesen más elven működik, mint a manuális, és ez nem csak a kuplungpedál hiányát jelenti. A klasszikus, vagyis a hidrodinamikus nyomatékváltó (bolygóművesként is emlegetik) esetén a motor és a váltó közötti kapcsolatot a kuplungszerkezet helyett konverter biztosítja, amelynek lelke két egymással szembefordított lamellás kerék.

A motorhoz közelebb eső a turbinakerék, a másik pedig a szivattyúkerék. A motor beindítása után, amikor az előválasztó kart D, vagyis előremeneti fokozatba tesszük, a turbinakereket megforgatja a motor kihajtótengelye, az áramló olaj pedig a szivattyúkereket hozza mozgásba.

A szivattyúkerék is megforgat egy tengelyt, amely a motor nyomatékát az úgynevezett napkeréken keresztül az automatikus váltó mechanikus részéhez, a váltást végrehajtó bolygóműhöz továbbítja, amelyben a hidraulikus működésű, soktárcsás kuplungok továbbítják a meghajtást a bolygómű különböző egységei felé.

Elindult a számháború az automata váltóknál, a Ford már 11-fokozatú egységen is dolgozik

Innen már nem olyan bonyolult a történet, a váltási pont elérésekor az egyes fokozatnak megfelelő bolygóművek hajtása szétkapcsol, a másodiké pedig össze – és így tovább az utolsó előremeneti fokozatig. A hátramenet kapcsolására egy külön fogaskerék szolgál. N (üres) fokozatban a turbinakerék nem forog, ebből következően a váltó többi alkatrésze sincs mozgásban. P (parkolózár) állapotban a kihajtótengelyt körmös kapcsoló is fogja.

Már nem rángat, nem pocsékol

Az automata váltók kezdetben kevés fokozatot kínáltak, emiatt nem voltak éppen takarékosak, és sokszor a kapcsolási érzet sem volt finom. A modern automata váltók ezzel szemben már nemcsak szinte észrevétlenül kapcsolnak, a gyártók egymásra licitálnak a fokozatokkal kapcsolatban is, a spórolás jegyében tervezik a 10- és 11-fokozatú egységeket is.

Minél több a fokozat, annál alacsonyabb fordulaton dolgozhat a motor, de úgy, hogy még megfelelő vonóerő is marad. Így nő a hatásfok, gazdaságosabban működik a váltó, lágy, észrevétlen, mégis gyors üzemben.

Fokozatok nélkül is működik

A fokozatmentes sebességváltót már az ötvenes években feltalálták, de sokáig nem alkalmazták, pár évtizedre mintha feledésbe merült volna a találmány. A CVT (Continuously Variable Transmission) esetében nincsenek fokozatok, teljesen folyamatos az erőátvitel, így nincs rángatás sem.

A modern CVT-váltókban ékszíj helyett acélláncok vannak

A fokozatmentes váltó hatásfoka mind közül a legjobb, de meg kell szokni, hogy a fokozatok hiánya miatt a motor gyorsításnál néha csak bőg, mint egy tehén. A javítás problémás lehet, prémiumautóknál több százezres vagy milliós szervizszámlát is jelenthet egy meghibásodás.

Automata és kézi váltó egyben

A kétféle (manuális és automata) váltó kombinálásának szánták a robotizált szerkezeteket. Ezek alapját kézi váltó adja, hidraulikus vagy elektromos kapcsolószerkezettel kiegészítve. A kényelmesnek szánt megoldás hátulütője, hogy a váltások lassúak, illetve kapcsolásnál sokszor bólint az autó.

Az automata váltókkal ellentétben a robotizált szerkezeteknek nincs parkolóállásuk sem, azoknak lehet ideális választás, akik ki nem állhatják az állandó kuplungolást.

Duplakuplungos váltó a gyors kapcsolásokért

A duplakuplungos (vagy más néven kettős tengelykapcsolós) váltó nagyon leegyszerűsítve olyan, mintha két váltót egybeépítettek volna. A váltó két bemenőtengellyel és ehhez kapcsolódóan egy-egy belső kuplunggal rendelkezik. A DSG két kuplungja közül az első az 1-3-5. (és további páratlan) fokozatokhoz, valamint a hátramenethez juttatja el a motor erejét, a másik a páros sebességeket iktatja be a hajtásba.

A duplakuplungos váltó előre bekészíti a következő fokozatot

Míg az egyik váltófél aktív, addig a másikban előválasztott fokozat a megfelelő pillanatban az egyik kuplung nyitásával és a másik ezzel párhuzamos zárásával aktiválható. A vonóerő átadása nem szakad meg a kuplungok párhuzamos nyitásakor és zárásakor, így az autó nem bólint váltáskor, és a gyorsulás is állandó. A robotizált kategóriába tartozó duplakuplungos váltók kifejezetten gyorsak, és sokszor takarékosabbak a manuálisaknál.

De mi van, ha valami tönkremegy?

Röviden: az drága mulatság lehet. Az automata váltó nem feltétlenül mumus, bármilyen autóval mellé lehet nyúlni, de ha valami tönkremegy, a drága javítás helyett sokszor érdemesebb bontott váltót keresni a piacon, főleg öregebb autók esetén. Az automata váltó hibájára utal, ha nem olyan puha a váltás, mint szokott, néha kimarad egy-egy fokozat, vagy tovább forog a motor, mint szokott.

Jellemző meghibásodások

Bolygóműves

- D, R menetfokozatban nincs hajtás
-› olajhiány, belső mechanikus hiba

- D vagy R menetfokozatban a fék felengedésekor nem indul (nincs kúszás)
-› alacsony olajszint, szennyezett olaj, szűrő-, hidraulikahiba

- A fokozatkapcsolás ütésszerű, rángató egy vagy több fokozatban fel- vagy visszakapcsoláskor
-› rossz olajminőség, megváltozott tapadás a lamellákon (égett), a nyomásszabályzó szelep meghibásodott

Fokozatmentes

- Elindulásnál remegés, rángatás
-› motortól hibás terhelésjel, tengelykapcsoló hiba

- D menetfokozatban nagy terhelésnél csúszik (a fordulat felugrik, de az autó nem gyorsul)
-› hidraulikus tömítetlenség a váltó belsejében, a lánc nagymértékű kopása

Duplakuplungos

- Elindulásnál rángat, üt egyszer vagy folyamatosan
-› hibás váltóelektronika-szoftver, meghibásodott tengelykapcsoló

- Páros vagy a páratlan fokozatok kapcsolásánál rendellenesség, ütés, csúszás
-› az adott fokozathoz tartozó tengelykapcsolója hibás, a tengelykapcsoló működtetése hibás

- Erős zaj menet közben, amely a sebesség növelésével arányosan nő
-› a tengelyek csapágyazásának meghibásodása, a fogaskerékpárok fogtörése

(valtocentrum.hu)

A turbina felújítása 40-100 ezer forintba kerülhet, de ha már annyira rossz állapotban van, hogy cserélni kell, az több százezer forintos kiadást jelenthet. Fontos betartani a karbantartási intervallumokat, és néha ellenőriztetni az olajszintet - akkor is, ha a gyártó szerint a váltó élettartam feltöltésű.

DSG-váltó esetén a Volkswagen 60 ezer kilométerenként olajcserét ír elő, ha ez elmarad, megég az olaj, ami akár a váltó komplett cseréjét is szükségessé teheti. Ennek költsége horribilis lehet, nem éri meg kockáztatni.