Gyártásba kerülhet a kis Range Rover kínai másolata

Landwind X7
Vágólapra másolva!
Hiábavaló volt a küzdelem, a kínai hatóságok nem tiltják be az Evoque-ra megszólalásig hasonlító Landwind X7 piacra kerülését.
Vágólapra másolva!

A Jaguar-Land Rover elvesztette a csatát a kínai hatóságok ellen, amit a Landwind X7 engedélyezése ellen nyújtottak be, ugyanis hivatalosan is elutasították a panaszukat. Az eset előzménye az volt, hogy a tavalyi Guangzhou Motor Show-n a Landwind az Evoque kínai premierjével egyszerre mutatta be az X7-est. A kínai autó a kiköpött mása a Range Rover Evoque-nak, de gyengébb minőségű, viszont csak a harmadába kerül, 50 helyett 17,7 ezer eurónak megfelelő jüanba. A 190 lóerős benzines turbómotorral hajtott X7 egyébként viszonylag korszerű, hiszen felárért például nyolcfokozatú automatikus váltó is rendelhető hozzá, ami csak egy fokozattal tud kevesebbet, mint a Range Roveré.

Landwind X7 Forrás: Origo

A Jaguar-Land Rover vezérigazgatója, Ralf Speth szerint a döntés jelentősen rontja Kína és az egész gazdaság hírnevét. „Úgy gondoltuk, hogy a másolás már a múlté, és nagyon kiábrándító, hogy itt szemet hunynak az ilyesmi felett” – nyilatkozta az Economic Times-nak, hozzátéve, hogy a fokozódó másolásveszély miatt egyre kevésbé van kedvük bevezetni a legfrissebb technológiákat a világ legnagyobb autópiacára. Külön pikantériája az ügynek, hogy a Land Rover idén márciusban kezdte el az Evoque gyártását egy új, Sanghaj melletti gyárban a helyi piac számára.