Ha kórosan horkol, elvehetik a jogosítványát

elalvás autóban
Driving at twilight
Vágólapra másolva!
Nem verték nagydobra, de új elemmel bővült a jogosítvány meghosszabbításához szükséges vizsgálatok sora. Már az alvási szokásokra is kötelező rákérdezniük a háziorvosoknak, és akiről kiderül, hogy kóros álmatlanságban szenved, nem ülhet kormány mögé.
Vágólapra másolva!

Kevesen tudják, de a látásavar, a súlyos cukorbetegség és a súlyos alkoholizmus mellett egy sor betegség miatt alkalmatlan lehet egy-egy sofőr arra, hogy megszerezze vagy megtartsa jogosítványát. A Házipatika.com cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy idén tavasz óta a súlyos alvászavar is kizáró ok lehet, igaz, csak néhány hónap után alakult ki igazán az ellenőrzések rutinja.

Forrás: PhotoAlto/Sandro Di Carlo Darsa

Március 31-ével életbe lépett egy módosítás a 13/1992. népjóléti minisztériumi rendeletben, ami szabályozza a járművezetők egészségügyi alkalmasságához kapcsolódó előírásokat és korlátozásokat. Ebbe került most be az alvászavar, azon belül is az egyre elterjedtebb obstruktív alvási apnoé szindróma, melyet szintén ellenőrizni kell az orvosi vizsgálatkor.

Vagy bevalljuk a betegséget, vagy nem

Ám erre a háziorvosoknak nincs lehetősége, ezért kérdőíven kell nyilatkoznia mindenkinek, aki jogosítványt akar, hogy vannak-e alvászavarai. Amennyiben igen, kap egy beutalót kivizsgálásra (ennek országos központja a Honvédkórház Neurológiai osztálya, egyágyas laborszobákkal).

Persze, hogy ide eljut-e a beteg, a saját őszinteségén múlik.

Megkérdeztünk az ügyben egy budapesti háziorvosi rendelőt is, és az orvos elképzelhetőnek tartja, hogy jogosítványuk megtartása érdekében a betegek elititkolják panaszaikat. Azokat viszont, akiket korábban kezeltek meg súlyos alvászavaros tünetekkel, hivatalból követező kórházi kivizsgálásra beutalniuk a jogosítvány megszerzése előtt.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A rendeletet módosító Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) azzal indokolja a szigorítást, hogy

a vezetés közbeni elalvás egyre több súlyos, sok esetben halálos balesethez vezethet.

Hasonló következetésre jutott az Origo Autó korábbi cikke is, annyi kiegészítéssel, hogy az esetek nagy része nem bizonyíthatóan kóros eredetű, hanem a túlhajszolt életformára, a sok munkára és hajnalig tartó bulizásokra vezethető vissza, nem beszélve arról, hogy a hivatásos sofőrök is trükköznek a pihenőidőkkel.

A lakosság közel harmada alvászavaros

Az EMMI felmérései szerint a felnőtt magyar lakosság kb. 30 százaléka alvászavarban szenved, és a betegek közül jó néhányan vezetnek is. Tavaly 290 baleset történt az utakon elalvó sofőrök miatt. Többféle alvászavar létezik,

az elterjedt apnoé egyik járulékos tünete a horkolás.

Ilyenkor kóros esetben óránként 5-10, legalább tíz másodperces légzéskimaradás jelentkezik, nappal pedig bágyadt a beteg, és rövid időre többször elalhat – akár nyitott szemmel is, anélkül, hogy észrevenné.

Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

Az apnoe gyakran jelentkezik magas vérnyomású, túlsúlyos embereknél, de felső légúti allergia, nagyméretű nyelv, dohányzás és sok más tényező is kiválthatja. Enyhébb esetekben megfelelő terápiával és lehetőség szerint életmódváltással kezelhető, súlyosabb esetben viszont a beteg akár örökre elbúcsúzhat a vezetéstől - már ha az háziorvosa tudomására jut.