Kínában feltalálták az olcsó csodagarázst

2015.07.20. 08:10

Egy ötletes fejlesztéssel egy sima kocsibeállóból is garázs válhat, de azért nem árt tudni ügyesen manőverezni. 

A legtöbben szeretnék garázsban tartani az autójukat, ez azonban csak keveseknek adatik meg. Egy új kínai fejlesztés most azokon igyekszik segíteni, akik az időjárás és a lopások elől védenék az autójukat, de nem tudnak milliókat költeni egy épített tárolóra, és óriási sátrakkal sem akarnak kínlódni.

Ez a speciális, mobil garázs csak az autó hosszának alig a feléig ér, de gombnyomásra képes a teljes jármű lefedésére is. Maga az ötlet zseniális: így a keskeny tárolóban is lehet első ajtót nyitni be- és kiszálláshoz, az eletromotoros, távirányítós redőny pedig (a macerásan felrakható ponyvákkal ellentétben) igazán kényelmesen kezelhető.

A mobil garázs az alkotók szerint nem szélesebb egy hagyományos parkolóhelynél, ezért elvileg sok helyen felállítható. Hátránya, hogy nagyobb autókkal igen nehéz a betolatás, bár valószínűleg nem a BMW X5-ös méretosztályra gondoltak a tervezés során. Fontos precízen beállni, nehogy záráskor megsértse a mechanizmus a kasztnit. Európai forgalmazásról, árról és megbízhatóságról nincs pontos információnk, de nem lennénk meglapve, ha kihoznák 300 ezer forint körüli összegből.

Több kérdés is felmerülne ugyanakkor a telepítésével kapcsolatban. Magyarországon egy sima lakótelepi parkolóban nem csak azért rizikós felállítani, mert ellophatják, de a közterület-felügyelők sem díjazzák az ilyen területfoglalást. Marad tehát a kert vagy a társasházi kocsibeálló, ilyen esetben viszont jó hír, hogy nem kell hozzá építési engedély.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK