Az őznász miatt fokozott balesetveszélyre kell számítani az utakon

vadveszély őz szarvas vad
Une voiture passe le 19 aoűt 2009 ŕ Atton devant un panneau prévenant du danger représenté par le passage d'animaux sauvages sur la route. 42.471 accidents de la route ont été provoqués par la faune sauvage en 2008, selon une étude révélée en juillet 2009 par le Fonds de Garantie, un organisme qui indemnise les automobilistes des dégâts provoqués lors des collisions avec les animaux sauvages. AFP PHOTO JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN
Vágólapra másolva!
Elkezdődött a 370 ezres magyar őzállomány párzási időszaka, augusztus közepéig kevésbé elővigyázatosan mozognak az állatok, ezért nagyobb eséllyel ugranak ki az autók elé is.
Vágólapra másolva!

A nagyvad fajok közül a legnagyobb állományú őz hazánk egész területén elterjedt, mivel jól alkalmazkodik a környezethez. Nászidőszaka, az üzekedés az ország déli részén július közepén kezdődik és augusztus közepéig tart, míg északabbra ennél később veheti kezdetét. Őznász idején a suták és az azokat követő vagy egymást kergető bakok is kevésbé elővigyázatosak, mint máskor, ezért sokkal gyakrabban ugranak ki az autók elé, akár nappal, akár éjszaka.

Forrás: AFP/ImageForum/Jean-Christophe Verhaegen

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara felhívta az autóvezetők figyelmét arra, hogy a szokásosnál nagyobb körültekintéssel kell vezetni a következő bő egy hónapban, és a vadveszélyre figyelmeztető közúti jelzéseket is éberebben kell keresni. Azt tanácsolják, ha vaddal találkozunk az úton, akkor egyenes vonalú vészfékezést hajtsunk végre. A kormányt nem szabad félrerántani, mert a vad elütése még mindig kisebb veszélyforrás, mintha az autó lemenne az útról vagy frontálisan ütközne egy szembe haladó járművel.

A vadelütések megelőzésről, a statisztikákról, a kárrendezés menetéről részletesen itt lehet tájékozódni.