Minden nyolcadik gyerekülés kifogásolható

gyerekülés
Vágólapra másolva!
Nem találtak engedély nélkül forgalmazott, veszélyes vagy rossz minőségű gyerekülést a hatóságok szakemberei az országos ellenőrzési akción, viszont a tájékoztatókkal több gond is akadt. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szakemberei július 6. és 10. között 120 üzletben 1208 gyermekülést ellenőriztek, 154 terméknél találtak kifogásolni valót, többnyire a mellékelt tájékoztató nem volt megfelelő.

Forrás: Iro Zoltan

Az előírások szerint a biztonsági gyermekülést olyan magyar nyelvű útmutatóval kell ellátni, ami részletesen bemutatja, hogyan kell az ülést beszerelni. Fontos szabály az is, hogy a gyermekülésre vonatkozó vásárlási információkat jól láthatóan, az értékesítés helyén úgy kell megadni, hogy azok kicsomagolás nélkül is láthatóak legyenek.

A legtöbb tájékoztatási kifogás a menetiránynak háttal rögzíthető üléseknél merült fel, az ilyen üléseken figyelmeztető címkét kell elhelyezni arról, hogy nem lehet őket légzsákkal felszerelt első ülésre tenni, vagy ki kell kapcsolni a passzív biztonsági eszközt.