Több mint ötödével nőttek a kgfb-díjak

kgfb, gépjármű kötelező felelősség-biztosítás, baleset,  vétlen sofőr által vezetett személygépkocsi hever az árokban a 83-as főút 42-es kilométerszelvényénél egy frontális baleset helyszínén
Vágólapra másolva!
Az első félév végén átlagosan 26 311 forint volt az autókra kötött kötelező gépjármű felelősségbiztosítások (kgfb) éves díja, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Főleg a középkategóriás autók kötelezőjének díja emelkedett.
Vágólapra másolva!

A Netrisk.hu biztosítási portál szerint az első hat hónapban összesen közel félszáz esetben módosított tarifáin az érintett 15 biztosító, a következő 60 napos időszakra pedig további 22 tarifamódosítást jelentettek be. Az év elejéhez képest is megugrottak a kgfb-díjak, egy személyautóra most átlagosan 17 százalékkal drágábban lehet kötelezőt kötni, mint az év elején.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója szerint elképzelhető, hogy 2016-ban az évközben kötött szerződések átlagdíja átlépi majd a 30 ezer forintot. Ez a mozgás törvényszerű, hiszen a régiós országok közül Magyarországon volt a legalacsonyabb a kötelező biztosítások díja, miközben a kárstatisztikák ezt nem támasztják alá.

Alacsonyabb bónuszfokozattal az elmúlt egy év során 3-4 százalékkal nagyobb díjemelkedést kellett elviselnie az autósoknak, mint a legmagasabb, B10-es fokozatban. Érdekes fejlemény ugyanakkor, hogy immár nem a nagy, 150 kW (204 lóerő) feletti teljesítménnyel rendelkező, hanem a középkategóriás autók kgfb-díja emelkedett a legnagyobb mértékben, A0 besorolásnál például mintegy 25 százalékkal.

Az évközi szabad díjhirdetés kezdete, 2013 januárja óta azonban a legnagyobb teljesítményű autók kötelezője drágult a legnagyobb mértékben, bónuszfokozattól függően mintegy 50-60 százalékkal.