A jövő autója a sofőrhöz fog alkalmazkodni

Porsche Cayenne
Vágólapra másolva!
A General Motors új szabadalma autóról autóra küldené az egyedi beállításokat, így a vezetőnek nem kéne minden alkalommal beállítani az üléseket, a tükröket és minden egyebet.
Vágólapra másolva!

Aki gyakran ül másik autóban, az biztosan tapasztalta már, hogy milyen idegesítő mindig eltalálni a megfelelő beállításokat. Legyen szó akár az ülésről, a visszapillantóról vagy épp a kormányról, időbe telik, mire mindegyiknél meglesz a legjobb pozíció.

Forrás: Porsche

A General Motors új szabadalma éppen ezért készül, hogy az idegesítő állítgatást elkerülhessük. Az amerikai gyártó ezért hálózatba kapcsolná a járműveket, amelyek a sofőr egyedi azonosítója alapján módosítanák a beállításaikat, legyen szó akár az ülések és a tükrök helyzetéről, vagy a légkondicionáló és a rádió beállításáról. A fejlesztések még igen korai szakaszban vannak, ezért a GM többféle módot is elképzelt a személyes adatok előhívására.

Forrás: General Motors

Elképzelhető, hogy a sofőrök egy külön chipet kapnának, de az is lehet, hogy az autók az ujjlenyomatot olvasnák be. Mivel ezek bonyolultabb rendszert kívánnak, lehet, hogy végül csak egy jelszó védené a titkos információkat. Bár a szabadalom alapján az amerikai vállalat már aktívan kísérletezik a rendszerrel, egyelőre nem világos, hogy ez vajon mikor kerülne tömeggyártásba. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az igazi sikerhez több autógyártó összefogása is kellene, és persze az is, hogy a kiskategóriában is elterjedjen az elektromos ülésállítás.