Egy vidéki városban már bevált a kiss&drive parkolás

Százhalombatta kiss&ride
Vágólapra másolva!
Kanadában és több nyugat-európai városban is jól működnek a gyors kiszállásra és búcsúzkodásra kialakított parkolók. Végre egy itthoni követendő példát is be tudunk mutatni. 
Vágólapra másolva!

Július 24-én írtunk arról, hogy Magyarországon is nyugodtan át lehetne venni a kiss&drive parkolók ötletét. Kanadában élő olvasóink számoltak be arról, hogy remekül működik a rendszer, aminek az a lényege, hogy vasútállomás, iskola vagy más forgalmas tömegközlekedési csomópont, közintézmény előtt néhány (az esetek többségében három) percre meg lehet állni búcsúzkodni, kipakolni.

Forrás: olvasói fotó - Székely Attila

Nem kell tehát több utcányival odébb, vagy urambocsá tilosban vészvillogóval félreállni a ki- és beszálláshoz, de felügyelet alatt áll a terület, nehogy valaki fél óráig vagy még tovább ott felejtse autóját. Mint kiderült, Angliában és a Nemzetközösség másik óriási országában, Ausztráliában is jól működik a rendszer, sőt, kontinensünk több országában is megjelent kísérleti vagy állandó jelleggel.

Abban reménykedünk, hogy Magyarországon is mielőbb bevezetik a K+R parkolókat, a kelenföldi új közlekedési csomópont terveiben már szerepel is. Cikkünket azzal zártuk, hogy kérjünk olvasóinkat, amennyiben nálunk is láttak már működő kiss&ride rendszer, küldjenek róla képet.

Nos, két olvasónk is jelentkezett Százhalombattáról azzal, hogy a városban már bevezették a K+R-t. Székely Attila és Szalló Gábor is a Szent István tér melletti parkolóhelyről küldött fotókat, várakozni tilos táblával és külön felirattal kombinálva.

Forrás: olvasói fotó - Szalló Gábor

Ezt az öbölt körülbelül egy éve alakították ki a főtéren, és bevált: azok a szülők használják, akik a közeli iskolákba hordják gyerekeiket. A teret egyébként az önkormányzat öt éve 800 millió forintos EU-s támogatással rekonstruálta, és hosszabb távú parkolásra 62 állásos mélygarázst is kialakítottak a környéken.