Csak idő kérdése volt, hogy a Teslát is klónozzák a kínaiak

Vágólapra másolva!
Kínában nem sokat foglalkoznak a jogvédett dolgokkal, beleértve egy-egy autó formatervét is. Az elektromos autók királyának tartott Tesla Model S-ből is megcsinálták a helyi változatot.
Vágólapra másolva!

A Tesla Model S nevét már igen sokan ismerik, különösen az extrém gyorsításáról híres változatok videói után, maga a gyár pedig a modern autóipar sikersztorija. A kínai Youxia azonban most szemrebbenés nélkül megcsinálta a klónját, melyet szimplán X-nek nevezett el.

Emblémáját is beleértve a külső nagymértékben hasonlít a Model S-re, főleg az elején fedezhetünk fel kísérteties hasonlóságot. Ugyanakkor akadnak még máshonnan “kölcsönvett” formák is, visszaköszön egy-egy Maserati és Lexus, de a Toyota Mirai pár vonása is felismerhető, összességében viszont formás lett, a külső visszapillantókat tanulmányautók is megirigyelhetnék.

Forrás: Youxia

Belül is a Tesla adta az ihletet, a kormány mögötti digitális műszerfalon kívül a középkonzolon ott a hatalmas érintős monitor, amin az autó beállításait és funkcióit lehet vezérelni. Érdekes megoldás, hogy az orrán lévő fekete betétben egy kijelzőt rejtettek el, ami akár a KITT-fél piros futófényt is képes megjeleníteni. Még morbidabb, hogy a fedélzeti rendszert KITT OS-nek nevezik, valamint van hanggenerátor funkciója, ahol akár Ferrari 488 GTB vagy Jaguar F-Type hörgése is beállítható.

Forrás: Youxia

Nyilván csakis villanyhajtás jöhetett szóba, a cég weboldala szerint az X-ben egy 362 lóerőt és 440 Nm-t leadni képes elektromotor található. Az alap akkumulátor 40 kWh-s, ezzel 220 km a hatótáv, de extraként kérhető 60 és 85 kWh-s, ezekkel 330 és 460 km-t tudunk megtenni egy töltéssel. Arról persze nem jár a fáma, hogy a Tesla innovatív ötleteit (önjáró fukció, használtautó-visszavásárlás stb.) is lekoppintja-e a kínai gyártó.

A Youxia X ára 47 000 és 63 000 dollár (kb. 13,1 és 17,6 millió forint) között várható, azonban az állam 15 ezer dollár (kb. 4,2 millió forint) támogatást adhat rá. Egyelőre ezek viszont csak ígéretek, mivel az autó gyártását 2016-ban kezdik, az értékesítés pedig 2017-ben indul, feltéve, hogy a Tesla ügyvédjei nem lépnek közbe.

Forrás: Youxia

A kópiák miatti pereskedésbe persze sok nyugati gyártónak beletört már a bicskája Kínában, erre jobb, ha a Vasember néven emlegetett amerikai cégvezető, Elon Musk is felkészül. Agresszív marketingpolitikáját ismerve nem kizárt viszont, hogy a másolásból is képes lesz tűkét kovácsolni.