Már egy érintéssel, okostelefonról is lehet autót tuningolni

Vágólapra másolva!
Michael Knight is megirigyelné a RaceChip okostelefonokra fejlesztett chiptuningját.
Vágólapra másolva!

Sokan emlékezhetnek az 1980-as évek egyik legsikeresebb sorozatára a Knight Riderre, melynek főszereplője, Michael Knight egy Pontiac Firebird-ből átalakított, beszélő autóval, K.I.T.T.-tel állt ki az igazságért. A fekete kupéban volt egy igen látványos funkció: a Turbo Boost gomb megnyomására a motor ereje megnőtt, és a kocsi hirtelen elképesztő sebességre gyorsult (ráadásul még sík terepen is képes volt ugratásokra).

Forrás: Autobild.de

Ha nem is pontosan így, de hasonló módon változtathatják az erejüket a jövő személyautó is, köszönhetően egy német vállalkozásnak. A RaceChipnél ugyanis egy olyan motorvezérlő chipet fejlesztettek ki, amely az optimalizálás után Bluetooth-on keresztül kommunikál az okostelefonokkal. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyetlen érintéssel, a mobil képernyőjén be lehet kapcsolni pl. a Race üzemmódot, és az autó máris 30 százalékkal erősebb lesz.

Természetesen nemcsak a gyorshajtókra, de a takarékosan vezetőkre is gondoltak, nekik elérhető lesz környezetbarát Eco üzemmód is takarékosabb befecskendezéssel és csökkentett fordulatszámmal. Egy további előnye is van a hálózatba kötött chiptuningnak: mobilnethez kapcsolódva a frissítéseket a rendszer önállóan szedi le és tölti fel magának.

Forrás: RaceChip

A gyártó állítása szerint már most 60 autómárka 3000 típusába beépíthető a RaceChip. A már 149 eurótól (46200 forint) elérhető eszköz legfejlettebb, Bluetooth-képes Ultimate kiadásáért autótól függően 529-599 (161-185 ezer forint) eurót kell fizetni.