Csak baltával lett volna esélyük kiszabadulni a migránsoknak

2015.08.28. 13:34

A 71 migránst szállító, Ausztriában megtalált teherautó felépítménye igen masszív szerkezetű, a szakértő szerint késsel és egyéb vágóeszközökkel esélyük sem lehetett az embereknek kijutni a hermetikusan lezárt térből.

Az Origo megkeresésére a hűtőautók építésére és javítására specializálódott Autotherm Kft. szakértője, Hidegkúti Dániel elmondta, hogy a tragikus körülmények között elhunyt migránsoknak csak akkor lett volna esélyük kijutni a hűtő teherautóból, ha van náluk egy balta, mivel a felépítmény fala nagyon masszív szerkezetű. 

A raktér hermetikusan el van zárva a külvilágtól

Egy hűtő teherautó felépítménye belülrőlForrás: Wikimedia Commons

Egy ilyen fal 10 centiméter vastag, szendvicsszerkezetű, és három rétegből áll: kétoldalt rendkívül ellenálló, üvegszálas műanyag burkolja, középen pedig hőszigetelő habréteg található. Az ajtóknál gumiszigetelés gondoskodik arról, hogy a raktér hermetikusan el legyen zárva a külvilágtól, vagyis levegőcsere egyik irányba se történhessen meg. 

Erre azért van szükség az áruszállításban, hogy a hideg levegő ne szökhessen ki, vagyis, hogy kisebb legyen a hűtés energiaigénye. Egy ponyvás kamionban, túl azon, hogy a menekülés esélye is sokkal nagyobb, még ekkora zsúfoltság mellett sem fulladtak volna meg a menekültek. 

Belül nincs kilincs

A holttestekkel teli teherautót Ausztriában, az A4-es autópályán, Parndorf közelében találták meg augusztus 27-énForrás: MTI/EPA/Roland Schlager

Hidegkúti a fényképeket látva elárulta, hogy a felépítménygyártók három nagy gyártó zárait szokták alkalmazni, és a holttesteket tartalmazó autón is ezen gyártó egyikének a terméke volt: egy külső rúdzár. Azért alkalmaznak a hússzállító autókon rendkívül masszív zárakat, mert az ajtónak akkor is zárva kell maradnia, ha egy esetleges baleset során belül elszabadul az áru,  és nyomja belülről az ajtót. Olyan a zárszerkezet, hogy az ajtó mindkét szárnyában rudak futnak, amelyek kampókkal kapaszkodnak a padlóhoz és a tetőhöz is. Belül semmilyen kilincs nincs, és kívülről is csak két kézzel lehet nyitni egy ilyen zárat. Maga a felépítmény körülbelül 45 köbméter térfogatú lehetett. 

Miért pont 7,5 tonna alatti teherautó? 

Ekkora össztömegig a könnyű teherautók a hétvégi kamionstop alatt is járhatnak, amivel az embercsempészek egy fontos (és könnyen ellenőrizhető) korlátozást kerülhettek meg. Természetesen ezek után is ki kell fizetni az elektronikus útdíjat, és a könnyű teherautókra is vonatkozik az országúti 70, illetve a sztrádán előírt 80 km/h-s sebességkorlátozás, amit a tachográf adatai alapján visszamenőleg is meg lehet vizsgálni egy rutinellenőrzésnél. 

A burgenlandi rendőrség Parndorfból egy nickelsdorfi fagyasztóállomásra szállítja azt a kamiont, amelyben több mint hetven holttestet találtakFotó: Origo

A Volvo teherautó Z-s rendszámot kapott, amit csak külföldi vagy külföldön élő magyar állampolgárok válthatnak ki, hogy egy még forgalomba nem helyezett vagy már forgalomból kivont járművet külföldre exportáljanak. Mivel a kocsi korábban egy nagy szlovák hússzállítmányozó cégé volt, GPS-es nyomkövető is lehetett benne,  ezt azonban nem kötelező aktiválni, csak a flottakezelők figyelik így a járműveik mozgását. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK