Drámai baleset leplezte le az embercsempészeket

2015.09.19. 12:45

Ausztriában a vizes úton megpördült, és szalagkorlátnak csapódott egy furgon. Az egy hónappal ezelőtti forgalomfigyelő kamera felvétele akkor vált érdekessé, amikor kinyílt a tolóajtó, és egy turistabusznyi menekült szállt ki a raktérből.

Bécstől délre, az S1-es autópályán történt a baleset. A Vösendorf alagútból kifelé tartva megcsúszott, a korlátnak csapódott, és a forgalommal szemben állt meg egy emelt tetős, fehér furgon. Tízezrével futnak ilyenek Ausztria és Magyarország útjain is, épp ezért használják őket előszeretettel az embercsempészek. Ráadásul az engedélyezett 3,5 tonnás tömegig személyautós jogosítvánnyal is lehet vezetni őket, a sofőröket nem kényszeríti tachográf lassú tempóra és betartott pihenőidőre.

Csak a balesetről készült videót látva derült ki, miért vált instabillá a Volkswagen Crafter: túl volt terhelve, közel ötven menekült szállt ki a rakteréből. A sofőr és kísérője azonnal kereket oldott, de a migránsok is sietve elhagyták a helyszínt, előbb átmásztak a szalagkorláton, majd az alagút melletti lépcsőn feljutottak egy másik útra. Jól látszik a felvételeken, hogy sokan kisgyermekkel utaztak a raktérben.

Az eset egy hónappal ezelőtt, augusztus 18-án történt. Néhány nappal később kiderült, hogy a sértetlen menekülteket először a schwechati autópálya-rendőrségre vitték, onnan pedig egy menekülttáborba kerültek. Többen könnyebben megsérültek közülük, egy 45 éves nő viszont, akit társai a raktér falához préselték, súlyos sérülései miatt nem tudott kiszállni a furgonból, kóházba került. A felvételek akkoriban nem járták be a sajtót, csak augusztus 27-én, a hűtőkocsi-tragédia napján döbbent rá mindenki, milyen körülmények között szállítanak menekülteket az embercsempészek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK