A jövő autója magától szondáztatja a vezetőt

közúti ellenőrzés, alkoholszonda, ittas vezetés, Egy megállított autós a szondába fúj Budapesten a Vágóhíd utcában
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A rendszer érintésből és lehelet elemzésével bizonyosodna meg a sofőr józanságáról.
Vágólapra másolva!

Hiába büntetik igen súlyosan az ittas vezetést a világ összes pontján, mégis mindennaposnak számítanak az alkoholos befolyásoltság miatt bekövetkező balesetek. Az Egyesült Államokban például évente 11 ezer halálos baleset történik azért, mert a sofőr részegen ült a volán mögé. Legyen szó akár baráti unszolásról vagy éppen kényelmességről, itthon is rengetegen döntenek úgy, hogy néhány pohár után is haza akarnak vezetni.

Elképzelhető, hogy a jövőben nem állítanak majd félre ittas sofőröket a rendőrök Fotó: Mudra László - Origo

Egy kanadai start-up most autóba épített érzékelőkkel kényszerítené taxizásra a részegeket. A Sober Steering találmánya

egy kormánykerékbe épített bioszenzorral a véráramon keresztül ellenőrzi a véralkoholszintet, ha pedig az meghaladja az előre beállított mértéket, akkor nem engedi elindítani a járművet.

A lehető legpontosabb mérés érdekében a jármű még a sofőr leheletét is elemzi egy, a kormány közepébe épített szenzorral, így tényleg pontos képet kap arról, hogy ivott-e a sofőr alkoholt. A fejlesztők szerint a rendszer pusztán az indítást tiltja le, az elektromos funkciók továbbra is hozzáférhetőek maradnának.

Catherine Carroll, a társaság vezérigazgatója elárulta, hogy már sikerrel végeztek teszteket Kanadában. Érdekesség, hogy Ontario várósában nem autókra, hanem buszokra helyezték el a rendszereket, amelyek így is kiválóan vizsgáztak. Caroll kiemelte, hogy a Sober Steering akkor is működésbe lép, ha a felhasználó megpróbálja eltávolítani a kormánykerékre felszerelt berendezést, ebben az esetben elindulás után azonnal elküldi a jármű pozícióit a rendőrségnek.

Erre a vizsgálatra hamarosan az autó is képes lesz Forrás: MTI/Földi Imre

A berendezés ilyenkor nem avatkozik közbe, balesetvédelmi okokból pusztán a műszerfalon megjelenő jelzésekkel igyekszik jobb belátásra téríteni a tulajdonost. Ha a rendszer az elkövetkező időszakban megfelelően helyt áll majd, akkor nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan kötelező tartozékként köszönthetjük majd a jövő autójában.