Különösen tél után lepik el az utakat a gumi- és felnigyilkos kátyúk: megfagy az asztaltba befolyó víz, egyre nőnek a repedések. De mi lenne, ha szitaként átfolyna az úttesten, egyenesen a földrétegbe? Egy kanadai fejlesztés pontosan ezt az ötletet gondolta tovább.

A Topmix Permeable olyan különleges aszfaltréteg, ami szinte azonnal átereszti a ráfolyt vizet, az leszivárog egészen a víznyelő rétegig, onnan pedig a talajba távozik. Feltalálója, a Lafarge Tarmac cég ügyelt arra, hogy nagy kövek felhasználásával készítse el az útburkolatot, így heves esőzések esetén is képes ellenállni a természeti hatásoknak. Óriási pluszt jelent a biztonságban is, összefüggő vízréteg híján kisebb eséllyel csúsznak meg a járművek, elmarad a felúszás (aquaplaning). 

A felhasználásával okafogyottá válnak az utak mentén elhelyezett árkok, illetve nincs szükség bonyolult csatornarendszerre sem. Sajnos a Topmix Permeable nagy hátránya, hogy a lefektetés után egy teljes hétig nem szabad ráengedni a járműveleket, ez pedig a forgalmas útszakaszokon aligha megoldható. Remélhetőleg hamarosan kidolgoznak egy gyorsabban használatra kész anyagot, de új útszakaszok építésénél ez is használható, és a tartósságát is lehet tesztelni.