A római katolikus egyházfő az amerikai útján egy Fiattal gördült be a Fehér Ház kertjébe.

Forrás: MTI/EPA/ABACA/Olivier Douliery

Ha egy államfő Amerikába utazik, általában egy, az ottani titkosszolgálat által biztosított, páncélozott luxuslimuzinnal szokott közlekedni, de Ferenc pápa különbözik tőlük. Egy kiskategóriás Fiat 500L egyterűvel utazott a marylandi légi támaszpontról Washingtonba, ahol Barack Obama családja kíséretében fogadta. A konvojban testőröket és ügynököket szállító hatalmas fekete Chevrolet terepjárók fogták közre a kis Fiatot. Hatalmas volt a kontraszt az 500L és a csak „szörnyetegnek” becézett páncélozott Cadillac között, amelyet Obama használ.

Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

„Nagyon könnyű felismerni, hogy melyik autóban ül a pápa, ugyanis az a legkisebb autó a konvojban” – nyilatkozta az amerikai látogatás kapcsán Federico Lombardi, a pápa szóvivője. A Fiat 500L egyébként három éve mutatkozott be, és máig az egyetlen autó, amit beépített kávéfőzővel is meg lehet venni.

Forrás: AFP/Mandel Ngan

A klímaváltozás és a luxuskiadások ellen sokszor felszólaló 78 éves egyházfő szerénysége az autóválasztásaiban is tetten érhető. 2013-as megválasztása után rögtön azzal keltett feltűnést, hogy a Vatikán Mercedesekből álló luxusautó flottája helyett egy második generációs Ford Focust választott arra a célra, hogy Rómában és a Vatikánban közlekedjen. A páncélozott üveggel ellátott korábbi G-osztály terepjárót sem használja már, mert nem szereti, ha fal választja el köszöntés közben a hívektől, még akkor sem, ha az a fal átlátszó. Manapság egy kabrióvá alakított Hyundai Santa Fében állva szokott integetni a híveknek a Szent Péter téren.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Olivier Douliery

Az olasz Corriere della Sera napilap szerint Ferenc pápa hat darab Fiat 500L-t fog használni Amerikai útján, amely során Washingtonon kívül New Yorkot és Philadelphiát is útba ejti. Ezeken a Fiatokon kívül egy nyitott Jeep is a rendelkezésére áll, amelyből integetve a híveket fogja köszönteni.