Más gyártók dízelmotorjai is elvéreztek a méréseken

ADAC mérés
Abgasprüfung des neuen BMW 530d in Landsberg am Lech am 19.03.2010
Vágólapra másolva!
A Volkswagen újabb dízeljeiben nincsen csalószoftver, és más gyártó sem manipulálta szándékosan a méréseket. Ez az egyetlen jó hír a német autóklub méréssorozatán. A rossz viszont az, hogy az Euro-6-os motorok ijesztő emissziós értékeket produkálnak, amint hozzányúlnak a mostani, erősen vitatott mérési ciklushoz.
Vágólapra másolva!

A német ADAC autóklub régóta ismert részletes tesztjeiről, nálunk elsősorban a téli és nyári gumiabroncsok eredményei és a gyerekülések vizsgálata számít referenciának. Most közzétették egy olyan mérés eredményeit, amelyben számos ma kapható Euro 6-os dízelautót vizsgáltak meg. Ahhoz, hogy ezt a normát teljesíteni tudják a gyártók speciális SCR-katalizátort és AdBlue (karbamidoldat) befecskendezést is használnak.

Forrás: ADAC - Jens Küsters

Egyetlen káros anyagra, a rendkívül egészségkárosító nitrogén-dioxid-kibocsátásra fókuszáltak, hiszen éppen ezen az összetevőn bukott ki a VW-botrány is Amerikában. Fontos tisztázni, hogy az 1,1 millió dízel visszahívási ügye még a korábbi, Euro 5-ös motorcsaládot érinti a konszernnél.

Ahogy a táblázatból leolvasható,

a tesztben részt vevők jelentős része túllépte a szabványban rögzített 80 g/km-es értéket.

De miért? Hiszen az amerikai hatósággal ellentétben kizárólag laboratóriumban mérték az ADAC szakemberei (jövőre indulnak csak az utcai mérések, szúrópróbaszerűen).

A titok nyitja egy életszerűbb mérési metódus

Az ADAC nem az Európában ma is használt szabványos ciklust (NEFZ) végezte el, amit évek óta rengeteg bírálat ér életszerűtlensége miatt. Korábban az Origo Autó is részletesen elemezte a mérést, ami leginkább arra jó, hogy a gyártók minél alacsonyabb értéket adjanak meg katalógusaikban, és

teljesíteni tudják a szén-dioxid-kibocsátási kvótát.

Nem kapcsolnak be a méréseken klímát, kevés tempós haladást szimulálnak, a kormány is mindig egyenesen áll.

Kiderült, hogy egy adatbázis hiba miatt az ADAC egy Euro 5-ös Nissan X-Trailt tesztelt. Így a legmagasabb nitrogén-oxid emissziójú autó a Volvo S60 D4 Forrás: ADAC

Helyette a német autóklub saját EcoTest ciklusát használta, ami a végre valahára világszerte bevezetendő új szabvány, a WLTC 2.0 kibővített változata. Ezen most sok típus elvérzett, ami amúgy gond nélkül átment a NEFZ-mérésen. A legrosszabb értéket a Range Rover Sport Hybrid SD 3.0 V6 produkálta, ám a gyártó jelezte, hogy ez a modell még Euro 5 minősítésű (hiába kértek tőlük újabb modellt), így a résztvevők közül valójában a Nissan X-Trail 1.6 dCi került az élre.

Igen ám, de

időközben a Nissan is jelezte, hogy a tesztelt X-Trailt nem Euro 6-os motor hajtja.

A kocsi egy előszériás gyártásból átadott példány volt, még Euro 5-ös megfelelősséggel. Így a lista élére a Volvo S60 D4 került, ami a határérték több mint 14-szeresét produkálta.

Érdekes, hogy a híres 2.0 TDI motorral szerelt VW-csoportos autók egy része (főleg Audiként) ezen a mérésen sem tündökölt, más modelljeik viszont csak kevéssel lépték túl az új szabvány szerinti maximális értéket.

Forrás: ADAC

Fontos tisztázni, hogy egyetlen gyártó sem bukott meg olyan csaló vezérlőszoftverrel, mint amivel a VW korábbi motorgenerációja felismerte a laboratóriumi mérést, és “tiszta” üzemmódba kapcsolt. Egyszerűen a régi, NEFZ ciklushoz optimalizálta minden gyártó a motorját, de a kipufogógázok tisztítása más mérési metódusban, urambocsá utcai használatban sokkal kevésbé hatékony.

Az ADAC mostani mérése nem jár jogi következményekkel, viszont egyértelmű képet mutat arról, hogy

a nitrogén-oxidokat kiszűrő gyári rendszerek messze nem működnek tökéletesen.

Nyilvánvaló, hogy mielőbb be kellene vezetni a sokkal életszerűbb, új mérési ciklust, ami az emisszió mellett végre a fogyasztási adatokról is végre valós képet adhat.

Az ADAC tavaly keveredett botrányba

Tavaly a német autóklub hírnevét is megtépázta, hogy kiderült, manipulálták egy közönségszavazás eredményeit a Volkswagen és a Mercedes-Benz javára. Nem először tették ezt, de az érintett gyártók akkor azt állították, nem gyakoroltak befolyást az eredményekre.

A botrányban több visszaélésre is fény derült, az autóklub vezetői például privát célra használták a cég mentőhelikoptereit és repülőgépeit. Tavaly februárban lemondott Peter Meyer, a több mint 18 milliós tagságú ADAC elnöke, a szervezet azóta azért közd, hogy visszaállítsa a bizalmat, és ne lehessen megkérdőjelezni a hitelességét.