Kitiltják Párizsból a régi motorokat

2015.10.13. 14:04

Párizs idén hadat üzen a környezetszennyező járműveknek. Azok után, hogy nyilvánosságra került, a városvezetés hamarosan kitiltja a dízel személyautókat, egy újabb társadalmi csoportnak nehezítenék meg az életét.

A már kihirdetett, hamarosan életbe lépő jogszabály értelmében a 2000. január 1. előtt forgalomba helyezett motorkerékpárok nem közlekedhetnének a főváros (és több más település) útjain reggel 8 és este 8 között.

Forrás: citizenside.com/Citizenside/Pascal Vandon

Az FFMC, azaz a Mérges Francia Motorosok Szövetsége ezért Franciaország több pontjára tiltakozásokat szervezett, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást a kormányzatra. A szervezők szerint a párizsi megmozduláson tízezren is összegyűltek, bár a hatóság szerint csak hatezer motoros vett részt a rendezvényen.

Forrás: AFP/Thomas Samson

A jogszabályt már csak azért is kritizálták, mert az autóktól eltérően ezeket a járműveket nem kategorizálták károsanyag-kibocsátás szerint, azaz egy 2000-ben készült típus nem feltétlenül tisztább üzemű egy 1999-ben gyártott modellnél. Szelektálhattak volna úgy is, hogy a kétüteműek közlekedését korlátozzák.

További probléma, hogy sok motoros nem hobbiból, hanem kényszerűségből ül régi kétkerekűre, és semmi garancia nincs arra, hogy ők újabb motort tudnak venni, vagy biciklin, tömegközlekedéssel folytatják majd az útjukat. Ha autójukba ülnek át, csak növelik a dugókat és a légszennyezettséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK