A Volkswagen 8,5 millió autót hív vissza Európában 

2015.10.15. 17:38

A visszahívási akció a jövő év januárjában indul az Európai Unióban.

Hivatalosan bejelentette a Volkswagen, hogy Európában összesen 8,5 millió autót rendel majd be a márkaszervizekbe javításra, ami az érintett időszakban, az elmúlt hat évben értékesített autóknak közel az egyharmada. Néhány órával a bejelentés előtt a német szövetségi közlekedési felügyelet (KBA) közölte, hogy 2,4 millió autó visszahívására kötelezte Németországban a Volkswagent a dízelmotorok emissziós értékeit manipuláló szoftver miatt. A Volkswagen előzőleg azt javasolta, hogy az érintett járművek tulajdonosai önkéntes alapon vigyék vissza a szervizekbe az autójukat javításra, amit a német Bild értesülése szerint a felügyelet elutasított.

„A KBA döntése megnyitotta a lehetőségét egy közös, koordinált reagálásra az Európai Unió összes országában” – írta csütörtöki levelében Matthias Müller, a Volkswagen vezérigazgatója Alexander Dobrindtnek, a német közlekedési miniszternek arra reagálva, hogy a német hatóság kötelezővé tette a cégnek a Németországban eladott autók visszahívását. „Egy ilyen egységesített procedúra megfelel az európai gondolkodásnak és az ügyfelek érdekeinek is” – tette hozzá.

Forrás: AFP/John Macdougall

A 8,5 millió autót érintő akció az egyik legnagyobb visszahívás, amit Európában valaha elrendeltek.  Még nem jelentették be hivatalosan, hogy az ügyben érintett 1,2, 1,6 és 2,0 literes, EA 189-es dízelmotorokon pontosan milyen módosításokat fognak végezni a márkaszervizek, a Volkswagen csak annyit ismert el, hogy egyes autókon elég lesz egy szoftverfrissítés, másokba viszont új alkatrészeket is be kell majd építeni, utóbbiak száma a Dobrindt szerint 3,6 millió.

A német autógyártónak november közepéig kell bejelentenie a hatóságoknak, hogy pontosan milyen javításokat fognak elvégezni az autókon. A német közeledési miniszter bejelentette, hogy januárban azonnal tesztelni fogják a visszahíváson már átesett autókat, hogy biztosak lehessenek a módosítások hatásosságában.

Egy belső elemzés a gyártási darabszámok, valamint az importőr és a szerződött márkakereskedések értékesítési adatai alapján megállapította, hogy a konszern világszerte összesen 11 millió érintett járműve közül 35 283 darab magyarországi jármű esetében lesz szükséges a szervizműveletet elvégezni.  Ezek mind az EA 189 típusú dízelmotorral vannak felszerelve, és a következő márkákhoz tartoznak:

  • Volkswagen személyautó: 12 427 db
  • Audi: 6 014 db
  • Skoda: 11 964 db
  • SEAT: 535 db
  • Volkswagen haszonjármű: 4343 db

Az érintett járművek tulajdonosait a következő hetek és hónapok során értesítik erről. A konszern összes érintett márkája létrehozott nemzeti weboldalakat, ahol az ügyfelek folyamatosan tájékozódhatnak az ügy állásáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK