Forradalomról messze nem beszélhetünk, de kezdenek elhárulni az akadályok a magyarországi villanyautózás elől. Újabb két gyorstöltőt adtak át a Budai várnegyedben, és megjelentek az első zöld rendszámos autók.  

Elektromos autó töltőpontokat adott át a budavári önkormányzat az I. kerület két pontján, a Lovas úton és a Várkert Bazár mélygarázsában. Budapest kormánymegbízottja az átadáson elmondta, hogy a környezetbarát (elektromos és plug-in hibrid) járművek mielőbbi elterjedését zöld rendszám bevezetése is segíti. Eddig kilencet adtak ki az országban, ezek közül az első a budavári önkormányzaté, de a BMW Magyarország is ilyennel szerelt fel demóautóit.

Forrás: MTI/Marjai János

Nagy Gábor Tamás, a kerület polgármestere hangsúlyozta: a budavári önkormányzat szeptember 24-én az országban az elsők között- döntött arról, hogy támogatja az e-mobilitás terjedését, és a zöld rendszámos autóknak október elsejétől ingyenessé teszi a parkolást az I. kerületben.

Forrás: MTI/Marjai János

A telepített töltők több szabvánnyal is kompatibilisek, és egyidejűleg két gépjárművet tudnak 15-30 perc alatt menetkészre feltölteni. A villámtöltőket kártyával díjmentesen használhatják az elektromos autók tulajdonosai, de az önkormányzat megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Jedlik Ányos-terv részeként hosszabb távon is ingyenes maradhasson a villanytankolás a kerületben.

Forrás: MTI/Marjai János

Néhány héttel ezelőtt a kormány 150 új töltőpont felépítéséről döntött, a Jedlik Ányos Klaszter pedig javaslatcsomagot nyújtott be arról, hogy milyen kedvezményeket kapjanak a zöld rendszámos autók. Ezek között adójóváírás is szerepel, és valószínűleg a kijelölt buszsávokat is lehet majd használni.

Forrás: MTI/Marjai János

Az I. kerületihez hasonló ingyenes parkolás bevezetéséről valószínűleg a törvény megszavazása után is az önkormányzatok döntenek majd. Valószínűleg magában a budai várba környékén további új töltőpontok is létesülnek, a Budapesti Közlekedési Központ ugyanis elektromos buszok beszerzéséről döntött, és a tendert meg is nyerte egy kínai gyártó, a BYD. Villanyautók beszerzésébe kezd a Magyar Posta is, előtte viszont teszteli a nálunk kapható elérhető árú típusokat.