A Föld erőforrásai végesek, ezért a gumiabroncs gyártóknak is muszáj folyamatosan új alapanyagok után kutatniuk.

Egy autógumi egyik legfontosabb nyersanyaga jelenleg a kaucsuk, viszont ennek kb. 90 százalékát Délkelet-Ázsiában honos növényből termelik ki.

Nem is gondolnánk, hogy hamarosan autógumi lesz belőleForrás: Bridgestone

A különböző éghajlati változások viszont erre a növényre is hatással vannak, úgyhogy muszáj új alternatívákat keresni. A Bridgestone évek óta kutatja, hogy mivel lehetne teljes mértékben pótolni a kaucsukot és most kézzel fogható termékkel álltak elő.

Egyre jobban kiváltják majd a kaucsukot a gumigyártás soránForrás: Bridgestone

Az Egyesült Államokban lévő K+F központban zajló kísérletek eredménye egy olyan speciális abroncs lett, amelyben a kaucsukot egy természetes, a Bridgestone által termesztett növénnyel, a guayule-al helyettesítettek. Ez egy olyan cserjefajta, amelynek természetes lelőhelye az USA délnyugati részén és Mexikóban található, és az ebből készült természetes gumi nagymértékben hasonlít a kaucsukfából nyert alapanyagra.

Ha ennyire zöld nem is, mindenképpen környezetbarátabb lesz a jövő abroncsaForrás: Bridgestone

Azonban utóbbival szemben nem trópusi, hanem száraz, sivatagos területen él, ez pedig jelentősen könnyebbé és olcsóbbá teszi a beszerzését és termesztését. A Bridgestone egyik kiemelt célja, hogy 2050-re már minden, általuk előállított gumiabroncs 100 százalékban fenntartható módon előállított nyersanyagokból készüljön.