Szinte új kocka Ladát kínáltak kétmillióért

Hahu Lada 2107
Vágólapra másolva!
Nemrég még az utcakép része volt, most viszont a kereklámpások után a kocka Lada is elindult lassan a veteránautó-státusz felé. Ez bizony az árakat is kezdi felsrófolni, a krómos 2107-es csúcsmodell hirdetési ára újszerű állapotban elérte a kétmilliós álomhatárt. 
Vágólapra másolva!

Minden használt autó annyit ér, amennyit megadnak érte - szól az örök igazság, és valószínűleg így volt ez a Használtautó.hu hirdetésében szereplő Ladával is. Elsőre mellbevágónak tűnik az ár,

ennyiért új Dacia Logant vagy rengeteg modern használt autót is lehet kapni,

de ha veterán autókra szűkítjük a keresést, akkor is érdekes nyugati típusokból szemezgethetünk. Szocialista autókból a régi vagy különleges modellekért szoktak csak ennyit elkérni, de a 2107-ről egyik sem mondható el.

Forrás: Használtautó.hu

Csak 25 éves, vagyis öt évre van még a veterán korhatártól, és a kocka messze nem is olyan vágyott és nagy presztízsű darab, mint például a dupla kereklámpás, korai ezerötös (2103). A nyolcvanas évek első felében azért menőnek számított a krómtól roskadozó, szögletes karosszériás, fejtámlával egybeépített üléses és modernebb műszerfalas 07-es, és még a kilencvenes évek Hungarolada-korszakában is jól fogyott.

Forrás: Használtautó.hu

Hamar ráaggatták a „Parasztmerci” gúnynevet, és még az első magyar zenetévében is feltűnt Ganxsta Döglégy Zolee videoklipjében, de mára megfogyatkozott az állomány. A kétezres években sokszor gázosítva, Lady utánfutót vonszolva vagy létrával a tetején tűntek fel a kocka Ladák, aztán

a többségük bontóban végezte.

Ám azok a gyűjtők vagy kereskedők, akik résen vannak, ma is fel tudnak hajtani a garázsok mélyeiről megkímélt bácsiautókat.

Forrás: Használtautó.hu

Csakhogy az olyan állapot, amit a hirdetett Lada tud, még ezek között is különleges. A hirdetés szövege szerint alig 14 ezer kilométert futott, havat nem látott (ezt elárulnák a rozsdásodások vagy a lakatolások nyomai), sőt, eredeti gyári gumikon álló ritkaságról van szó.

Forrás: Használtautó.hu

Közel olyan állapotban van a Lada, mint ahogy negyedszázada a Merkúr-telepen átvették. Korhű kiegészítőként a rádiósmagnóhoz

a kalaptartóján ott vannak a Videoton hangszórók is,

utólagos üléshuzatok óvják a kárpitjait, és a fotók alapján tényleg ragyogó állapotban van az alja.

Forrás: Használtautó.hu

Idővel elromlik és szinte minden 2107-esről eltűnik a szovjetek nagyvonalú luxusa, a fényszóró törlő-mosó berendezés, viszont ezen a helyén van, miként a csomagtartózár alatti fekete szigetelőszalag-darabka is. De vajon megér mindez kétmilliót?

Forrás: Használtautó.hu

Erre a kérdésre nem a mi feladatunk válaszolni, csak számoljuk egy kicsit: rozzant kocka Ladát százezer, vállalhatót 3-400 ezer, szépet pedig 5-600 ezer forint körül lehet már kapni. Hobbiautónak utóbbiak is jók, de tökéletes, szalonállapotú csak akkor lesz egy idős, rendszeresen használt kocsi, ha az utolsó csavarjáig restaurálják, ami az eredetiségre és az oldtimervizsgára törekedve bizony milliós tétel. Vagy ha féltő gonddal megőrzik, mint például ezt.

Cikkünk élesítésével egy időben már el is tűnt a hirdetés a Használtautó.hu listájából. Vagy eladták egy (jó eséllyel külföldi) gyűjtőnek, vagy meggondolta magát a tulajdonos.