Naponta ezreket spórolhat egy villanyautóval

EGYÉB TÁRGY KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ rendszám rendszámtábla személyautó TÁRGY zöld rendszám
Budapest, 2015. október 13. A zöld rendszámot elsőként megkapó (de nem az egyes sorszámú) BMW i3 elektromos meghajtású személygépkocsi a Wallis Duna Kft. telephelyén Budapesten 2015. október 13-án. A rendszámmal az elektromos autóknak járó kedvezményeket is igénybe lehet majd venni. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Ingyenes parkolás minden kerületben, továbbra is díjmentesen használható nyilvános töltők - új autó vásárlása esetén akár érdemes is lehet megfontolni egy elektromos autó vagy konnektoros hibrid megvásárlását rendszeres budapesti használat esetén. A kedvezmények ellenére egy hagyományos használt autót ugyanakkor még nem éri meg lecserélni, de pár év múlva fordulhat a kocka.
Vágólapra másolva!
Egyre több ilyen zöld rendszámos autó közlekedik az utakon, a jogosultak folyamatosan cserélik a rendszámokat. Megéri: Budapesten már a parkolás is ingyen van ilyennel Forrás: MTI/Marjai János

Egyre több kedvezmény (erről bővebben keretes írásunkban olvashat) jár azoknak, akik Magyarországon különösen környezetbarát (elektromos vagy konnektoros hibrid) autót vásárolnak, egy friss határozat értelmében - zöld rendszám esetén - már Budapest teljes területén is ingyen parkolhatnak. Akár ez a Q7-es is.

Ez komoly engedmény,

a 440 forintos belvárosi tarifával számolva egyetlen nyolcórás munkanapon akár 3500 forintot lehet megspórolni az utcán.

Szélsőséges a példa, már csak a napi néhány órában limitált parkolási idő miatt is, de évi 915 ezer forintról van szó. Természetesen jellemzően kevesebbet fizetnek, akik mindennap autóval járnak dolgozni a belvárosba, attól függően, hogy ki milyen árat tudott kialkudni egy bérelt parkolóhelyre vagy esetleg teremgarázsra.

Konnektorról tölthető hibrid, szabvány szerint alig kétliteres átlagfogyasztással: Audi Q7 e-tron. Ha megszavazza az országgyűlés, a villanyautókhoz hasonlóan ez is legálisan járhat majd a kijelölt buszsávokban Forrás: Audi

Évi százezer mínusz olcsó parkoló esetén is

A belvárostól valamivel kijjebb, a Dózsa György út környékén már havi 8000 forintért is kapható havi parkolóbérlet a foghíjtelkeken kialakított murvás parkolókban, ilyen esetén - havi 20 munkanapot számolva - napi 400 forint a megtakarítás.

Ez nem tűnik soknak, éves szinten mégis majdnem kerek 100 ezer forintot lehet megspórolni,

nem beszélve arról a kényelmi faktorról, hogy akár közvetlenül az iroda előtt letehető az autó, és nem kell hosszú perceket gyalogolni a parkolóból az épületig.

Mi jár a villanyautósoknak?

Például zöld rendszám. Ilyet nulla lokális emissziójú haladásra tartósan képes (azaz konkrétan tisztán elektromos gépkocsik; konnektoros hibrid autók, amelyek elektromos üzemben legalább 25 kilométert tudnak megtenni; növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik, amelyek eletromos hajtással legalább 50 kilométert tudnak megtenni; egyéb nulla emissziós) autókhoz lehet igényelni forgalomba helyezésnél, esedékes és időszakos műszaki vizsgán vagy különszemlén kiadott műszaki adatlappal. Ezek díján (16 290 forint) felül a korábban már forgalomba helyezett autóknál a zöld azonosító ára megegyezik a sima rendszámcsere összegével, vagyis 8500 forintba kerül. A zöld rendszámos autók decembertől egész Budapesten ingyen parkolhatnak.

Az már biztos, hogy a jövő évtől még jobban megéri elektromos autót venni, mert nem kell utánuk regisztrációs adót, illetéket, gépjárműadót és cégautóadót fizetni. Egyelőre a levegőben lógnak további ígéretek: később lehet szó adókedvezményről és visszatérítésről is, sőt a korábbi tervek között a buszsávok szabad használata, valamint útdíjkedvezmény is szerepel. Ezekről később várható döntés.

Rendszeres városi használatnál az üzemeltetési költségei is sokkal alacsonyabbak lehetnek egy villanyautónak, főleg akkor, ha valaki veszi a fáradságot, és minden egyes nap a továbbra is

ingyenesen használható nyilvános töltőpontokon tölti fel

a villanyautója vagy konnektoros hibridje akkuját. Mivel ez azért nem teljesen életszerű példa, induljunk ki abból, hogy valaki az agglomerációból naponta 25 kilométert autózik a munkahelyére, és 25-öt vissza, a lemerült akkut pedig otthon tölti fel.

Sokkal olcsóbb az áram a benzinnél

A napi 50 kilométeres ingázás azt jelenti, hogy a villanyautók 150-180 kilométeres hatótávolságába elméletileg háromnapi munkába járás fér bele, egy modern konnektoros hibrid 40-50 kilométeres elektromos hatótávolsága pedig éppen kiadhatja, hogy ne kapcsoljon be a belső égésű motor az oda-vissza úton.

Folyamatosan adják át a töltőket az országban, hamarosan 150 lesz. Gyorstöltőből egyelőre kevés van, legutóbb a budai várban állítottak fel egyet. A töltés ebből is ingyenes Forrás: MTI/Marjai János

A benzin ára most éppen leszállóágban van ugyan, de napi 50 kilométer egy átlagos, hétliteres átlagfogyasztású autóval (330 forintos benzinárral) 1155 forintos üzemanyagköltséget jelent. Ez három nap alatt, amikor a villanyautót - elméletben - először kell újra töltőre dugni, 3465 forintot jelent. A Nissan Leaf frissítés előtti, gyakoribb 24 kWh-s akkuját az Elmű 37,56 forintos bruttó normál kWh-árával számolva ezzel szemben 900 forintból lehet újabb háromnapi ingázásra feltölteni,

éjszakai árammal (23,18 Ft/kWh) pedig még kedvezőbb, 556 forintos üzemeltetési költség jön ki három munkanapra.

Benzines autóval egy húsz munkanapos hónapban 23 100 forint megy el üzemanyagra, a villanyautót viszont - kerekítve és elméletben - csak hétszer kell tölteni, ami normál árammal 6300, éjszakaival pedig 3900 forintot jelent. A benzin éves költsége tehát 277 ezer forint, a normál áramos töltésé ezzel szemben 75 600 (éjszakaival 46 800), ami

éves szinten újabb minimum 200 ezer forintos megtakarítást jelent.

Ez természetesen csak játék a számokkal, mert az amortizációs és egyéb költségeket nem tartalmazza a számítás, és minden felhasználási mód más és más, de jól jelzi, hogy milyen komoly alternatíva lehet egy elektromos autó rendszeres használat esetén. Azt sem felejthetjük el, hogy egy villanyautónál nem kell a kuplung, az olaj, a gyertyák és társaik cseréjére költeni, sőt, a fékeket is sokkal lassabban koptatja.

És még teljesítményadó sincs

Új autó vásárlásánál megfontolandó az is, hogy az elektromos autókra nem kell teljesítményadót sem fizetni. Egy 2015-ös gyártású, ma már szinte átlagos, 140 lóerő teljesítményű autó esetén az éves adó mértéke 35 ezer forint, villanyautóval ezt is meg lehet spórolni. Céges üzemeltetés esetén is van kedvezmény, ebben az esetben a cégautóadó alól lehet mentesülni.

Hol lehet villanyautót tölteni?

Otthon, a fali konnektorból korlátlan mennyiségben. Országszerte további számos töltőpont található, hétről hétre adnak át újabbakat, Budapesten például már több mint harminc helyen lehet tölteni. Erről az oldalról érdemes tájékozódni. A nyilvános töltőpontok használata továbbra is ingyenes, piaci alapon egyelőre nem lehet működtetni a szolgáltatást, és egyébként sem dolgozták még ki a szükséges szabályozást hozzá.

Míg Budapest környékén jó a töltőhelyzet, országosan már vannak üres foltok, egy vidéki útnak kockázatos lehet nekiindulni. Egyelőre a gyorstöltők sem nagyon terjedtek el, a budai vár, az Istenhegyi úti Mol-kút és a budaörsi Nissan Gablini kereskedés mellett Pápán és Siófokon található egy-egy gyorstöltő, amelyek fél óra alatt 80 százalékosra töltik az akkut.

A villanyautós példák rendszeres szereplője, a kompakt méreteivel akár családi használatra is alkalmas Nissan Leaf listaára újonnan kilencmillió forinttól indul, de ennyi pénzért extrákkal alaposan kitömött autót adnak. A mini Citroën C-Zero alapára 8,469, a VW e-Golfé pedig 11,397 millió forint, míg a konnektoros hibrid Prius 12,470 milliótól kapható.

Hatalmasat javított a villanyautók megítélésén a Tesla Model S, de használtan is legalább húszmillió forint Forrás: Tesla

Eltekintve attól, hogy Leaf-árban jól felszerelt változatot lehet venni a magyar piac kedvencéből, a Skoda Octaviából vagy akár a Volkswagen Golfból, ennyit azért kevesen költenek egy kompaktra. 6,5-7 millió forintig azonban könnyen felszaladhat számla, ami persze még így is jelentős, 2-2,5 millió forintos listaárkülönbséget jelent.

Évi 400 ezer spórolás - vagy sokkal több

Saját példánkban nagyjából évi 400 ezer forintos előnyt jelentett a villanyautó, de a parkolási díjaktól vagy hosszabb ingázástól függően az üzemeltetési árelőny lehet jóval nagyobb is,

nem véletlenül áll rá egyre több taxis a villanyautózásra.

Saját példánk alapján eltartana ugyan durván öt évig a villanyautó megtérülése, de közben ott lenne a tudat, hogy legalább lokálisan, saját közlekedésünk közben nem bocsátottunk ki szén-dioxidot, ezzel is segítve a városok levegőjének megtisztulását (az áram és akkumulátor előállításával, illetve utóbbi megsemmisítésével/újrafeldolgozásával járó, máshol jelentkező szén-dioxid-kibocsátástól most tekintsünk el).

Akkor most vegyek használtan egy villanyautót?

Azzal azért nem biztos, hogy kapkodni kell. A cikk írásának pillanatában 76 elektromos autót tartalmazott a Használtautó.hu adatbázisa, ezek között azonban több korlátozottan használható mopedautó és golfkocsi is volt. Nem gyári vagy összeépítési engedély nélküli villanyautóért fizetni ablakon kidobott pénz,

a barkácsolt járműveket messzire el kell kerülni.

Ezeket, akárcsak a kitből összeépített kocsikat, csak rengeteg idő, pénz és ősz hajszál árán lehet végigverni a magyar bürokrácián a rendszámozásig, vagy eleve lehetetlen a küldetés.

A műszaki vizsgás hirdetési találatok között az első, viszonylag kompromisszummentesen használható autó 2012-es, 36 ezer kilométert futott Citroën C-Zero volt hárommillió forintért, ez pedig a kezdeti nagy értékvesztés ellenére is rengeteg pénz egy miniautóért.

Van már gyorstöltő a ferihegyi reptéren is

December 16-án átadták az első elektromos autótöltőt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az Elmű-ÉMÁSZ szerint - idővel - a taxikkal lehet kereskedelmi alapra helyezni ezt a töltőt, jelenleg azonban itt is ingyenes a töltés.

Az ABB Kft. berendezése egyszerre két autó töltésére alkalmas, 15-20 perc alatt feltölthető vele egy elektromos autó (80 százalék körüli állapotra üres akkumulátor esetén). Egész Európa számára Magyarországon gyártja az ABB ezeket a gyorstöltőket, eddig ötven országba szállítottak belőlük, és megkezdték az elektromos buszok töltésére használható berendezések gyártását is.

A legolcsóbb, 2011-es használt Leafet 4,7 millióért árulták, vagyis lényegesen, milliókkal többért, mint amennyiért jól felszerelt, vezetett szervizkönyves, bár kétségtelenül többet futott Skoda Octaviákat lehet kapni.

Garancia nélkül van rizikó

A szűk kínálat miatt a használtpiacon tehát legalább akkora vagy még nagyobb is az árkülönbség egy normál méretű belső égésű és elektromos motorral szerelt autó között, mint új listaáron, ami a sok kedvezmény ellenére sem teszi igazán versenyképessé a villanyautókat. Egyelőre.

Az elektromos autók hatótávolsága sok mindentől függ, köztük a hőmérséklettől és a vezetési stílustól is. Nagyon odafigyelve akár 200 kilométer is megtehető egy feltöltéssel, de inkább 130-150 az általános. Ennél lényegesen többet csak a nagy teljesítményű akkukkal szerelt Tesla Model S tud Forrás: MTI/Marjai János

Míg új villanyautó vásárlása esetén a megtérülési idő nagy részét lefedi a garancia, használt autónál a ritka és típusspecifikus alkatrészek magas ára miatt nagyobb a kockázat, egy akkumulátorcserének pedig horribilis költsége is lehet. Persze a legügyetlenebb lélekvesztők is jobbak, mint a mopedautók.

Valami ugyanakkor máris megmozdult a piacon, az egymillió forintnál olcsóbb használt villanyautók (zömében Citroenekből, Peugeot-kból vagy Fiatokból álló) szűkös, de létező kínálata ugyanis lényegében egyik pillanatról a másikra szinte nullára redukálódott.

Játéknak jó volt a Favorit Eltra, napi közlekedési eszköznek viszont nem Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Korábban kipróbáltunk egy gyári, rendszámos, egymillióért kínált Skoda Favorit Eltrát, és azt tapasztaltuk, hogy érdekes ugyan, de nyomába sem érhet a mai villanyautóknak: gyenge, küzd az emelkedőkkel, és kicsi a hatótávja, főleg a régi akkucsomaggal, egy új viszont rögtön megduplázná az árát. Úgy tűnik tehát, hogy az állami kedvezmények kihasználásához nagy befektetésre van szükség.