A szomszédban gyártják majd a Land Rovereket

Jaguar Land Rover autógyár
Vágólapra másolva!
Hivatalosan bejelentették, hogy a Jaguar Land Rover a szlovákiai Nyitra mellett építi fel új gyárát. A tervezés korai szakaszában még Magyarország is versenyben volt.
Vágólapra másolva!

A szlovák kormány és a Jaguar Land Rover képviselője pénteken aláírták Pozsonyban azt a beruházási szerződést, amely alapján a brit márka új autógyárat épít Nyitrán.

Az új üzem gyártósorairól a tervek szerint 2018-ban gördülhet le az első jármű.

Noha a szomszédos országban már sok autógyártó telepedett meg (Pozsonyban a VW, Nagyszombaton a PSA Peugeot-Citroen, Zsolnán a Kia), az indiai tulajdonban lévő brit gyártó most először jelenik meg az országban. Már jövőre, 2016-ban elkezdődik az építkezés, és a tervek szerint két évvel később már legördülhetnek az első autók a szerelőszalagról.

Forrás: Jaguar Land Rover

A gyár maga közvetlenül 2800 embernek ad majd munkát, de persze a beszállítókon keresztül még több új munkahelyet létesít.

Az üzem létesítésével összesen 1,1 milliárd font (482 milliárd forint) a beruházás értéke, az új gyárban éves szinten 150 ezer autót szerelnek majd össze, de ezt később akár a duplájára, 300 ezerre is növelhetik.

A gyár nagy szerepet játszik abban, hogy a Jaguar Land Rover eladásait az évtized végéig 800 ezer-egymillió autóra tornásszák fel az idei 555 ezerről.

Nyitrán a gyárat már előre felkészítik az esetleges bővítésekre és új technológiákra, köztük az alumíniumszerkezetű nagyobb modellek gyártására is. A végső döntés előtt számos helyszín közül válogatott a cég, Amerika, Mexikó és több európai ország, köztük hazánk is felmerült a lehetőségek között. A Jaguar Land Rover vezérigazgatója, Ralf Speth Szlovákia kiválasztását az ország autóiparának "bejáratottságával", Szlovákia jó földrajzi helyzetével, valamint azzal indokolta, hogy a kormány jó körülményeket teremtett számukra.

Forrás: Jaguar Land Rover

A szlováki kormány 130 millió euró (41,2 milliárd forint) értékű - kedvezmények és ingatlanátruházás formájában megvalósuló - állami támogatással vesz részt a beruházásban. Robert Fico miniszterelnök elismerte, hogy nagy összegű állami szerepvállalásról van szó, bár úgy véli, annak 9 százalékos aránya nem magas, tekintve, hogy az autógyár megépítése az elmúlt 7 év legnagyobb európai beruházásának számít.

Egyelőre nem tisztázott, pontosan mely típusok készülnek majd a szlovák gyárban, de a Land Rover Discovery 5 és a pont 2018-ban érkező új Defender szinte biztosan köztük lesz majd.

Szlovákia már most is a világelsőnek számít az egy lakosra eső gépkocsigyártásban.

Tavaly csaknem egymillió autót gyártottak, ami már súrolta a meglévő autógyárak kapacitásainak határát.