Villanyautókkal támad fel a Saab 2017-ben

Saab
Vágólapra másolva!
A Saab új tulajdonosa felfedte üzleti tervét: 2017 után egy ismert és négy vadonatúj modellt mutatnak be, mindet elektromos hajtással.
Vágólapra másolva!

Felpörögtek az események a jelenleg tetszhalott, kínai tulajdonban lévő Saab körül. A legnagyobb svéd autóipari konferencián, a Stora Bildagenen jelentette be az autógyártó tulajdonosa, a NEVS (National Electric Vehicle Sweden), hogy 2017-től újra megvásárolható lesz a 2002-ben bemutatott Saab 9-3, csak ezúttal teljesen elektromos kivitelben. Az NEVS elnöke, Mattias Bergman szerint a régi alapok ellenére fejlett járművet kínálnak majd.

Saab 9-3 Forrás: Saab

Ez azonban még nem minden, mert egy évvel később, 2018-ban további négy, vadonatúj, elektromos Saab kerül majd piacra, amelyekről egy-egy grafikát is mutattak a konferecián.

Kompakt szabadidő-autó Forrás: NEVS

Ezek lesznek az első olyan modellek, amelyek már a Saab utolsó éveiben kifejlesztett, Phoenix nevű moduláris platformra épülnek. Egy középkategóriás ferdehátú, illetve három SUV alkotja majd a kínálatot, ezek ráadásul mind egy éven belül mutatkoznak majd be.

Középkategóriás szabadidő-autó Forrás: NEVS

Az új autók gyártása az eredeti Saab gyárban, Trollhättanben történik majd, de a kínai Tianjinban is lesz összeszerelés.

Középkategóriás öszvérmodell (crossover) Forrás: NEVS

Elsősorban az európai és kínai piacokon tervezik értékesíteni az autókat, később visszatérnének az Egyesült Államokba is.

Középkategóriás ferdehátú limuzin Forrás: NEVS

Az azonban még kérdéses, hogy a Saab nevet birtokló, vadászgépeket gyártó hadiipari vállalat megengedi-e a NEVS-nek, hogy az új autókat a régi márkanéven hozza forgalomba.