Gyártásra kész a gombnyomásra sötétedő üveg

Continental, üveg, okosüveg, autó, fejlesztés
Nemcsak vezetés közben, a parkolás során is jól jöhet az okosüveg, hiszen segítségével nem melegszik úgy fel az utastér
Vágólapra másolva!
Egy pillanat alatt besötétedik a Continental új autóüvege, ami szinte bármilyen típushoz alkalmazható lesz. A vezető utasítására vagy automata üzemmódban is védhet a tűző naptól, a kocsi belterét amortizáló UV sugaraktól vagy a tolvajoktól, és hamarosan sorozatgyártásba kerülhet. 
Vágólapra másolva!

Bizonyára mindenki találkozott már azzal az igen zavaró helyzettel, amikor a vezetés közben a szemébe sütött a nap. Bár a napellenző valamelyest segít a vakítás enyhítésében, az igazi megoldás az lenne, ha a szélvédő ilyenkor bizonyos mértékig automatikusan besötétedne, és az oldalsó vagy hátsó ablakokon sem tűzbe be a nap az utasokra..

Épp ezt oldotta most meg a Continental, a német gyártó új okosüvege ugyanis egy gombnyomásra képes elsötétedni. Az Intelligent Window-nak keresztelt fejlesztés a vállalat szerint fokozatmentesen állítható, azaz szabadon megválasztható a sötétedés mértéke. Korábban hasonló, gombnyomásra elsötétülő üveget csak a Mercedes SLK tetőablakához lehetett rendelni Magic Sky Control néven.

Nemcsak vezetés közben, a parkolás során is jól jöhet az okosüveg, hiszen segítségével nem melegszik úgy fel az utastér Forrás: Continental

Arra is lehetőség van, hogy az üveg csak egy megadott része homályosodjon el, így akár az eddig használt napellenzőket is ki lehetne váltani. A félhomály persze nem csak vezetés közben hasznos, védheti például az autóban hagyott értékeket is, hiszen a tolvaj nem láthat be. Emellett jót tesz a beltér anyagaink is, hiszen nyáron nem melegszik fel annyira az utastér, és a nap sem szívja ki a műanyagokat.

A Continental szerint a technológia már sorozatgyártásra érett, azaz csak az autógyártókon múlik, hogy mikor találkozhatunk az első, okosüvegekkel felszerelt járművekkel. Kiválthatja az utólagos redőnyöket, napvédőket, és persze az ablakok fóliázását is, de nagy kérdés, hogyan sikerül majd összhangba hozni a jogszabályi előírásokkal, a túlságosan elsötétített első szélvédőre aligha adja áldását a hatóság.