Repülő emberrel versenyzett a Jaguar XJR

Jaguar XJR
Vágólapra másolva!
Egy igazán különleges reklámmal igyekszik népszerűsíteni a legdrágább típusát a Jaguar. Az 550 lóerős XJR gyorsaságát ugyanis egy sugárhajtású emberével mérték össze.
Vágólapra másolva!

A Jetmanként emlegetett svájci Yves Rossi egy körülbelül 2 méter fesztávú karbonszárnyat szokott a hátára erősíteni, amit négy Jet-Cap P200-as sugárhajtómű gyorsít akár 300 km/h-ra is.

Azért a 43,5 millió forintba kerülő brit sportlimuzint sem kell félteni, hiszen az 550 lóerős, V8-as kompresszoros motornak hála 4,4 másodperc alatt éri el a 100 km/h-t és egészen 280 km/h-ig tarthat a gyorsulása. A versenyben ráadásul az egykori F1-es pilóta, a jelenleg kommentátorként dolgozó Martin Brundle vezette a kocsit.

A Jaguar XJR és Yves Rossy Forrás: Jaguar

„Egyenes vonalban versenyezni egyszerűnek hangzik, de nem könnyű, ráadásul ez volt az első igazi tesztje a felszerelésemnek és a repüléstechnikámnak éles versenykörülmények között. A Jaguart a technológia és az aerodinamika teszi gyorssá, az én repülésemet viszont a testmozgásom határozza meg” – nyilatkozta Rossy.

Forrás: Jaguar

A verseny nem teljesen egyenlő feltételek mellett zajlott, hiszen Jetman egy helikopterből kiugorva, míg a Jaguar a szárazföldről rajtolt el. A kiugrást követően öt másodperces szabadesés következett Rossy számára, utána viszont vízszintes helyzetben gyorsult fel egészen 312 km/h-ra, míg az autó a 280 km/h-s végsebességével érte el a 2,8 kilométerre lévő kockás zászlót a homokkal borított, csúszós országúton. A dubaji sivatagban forgatott film lélegzetelállító jeleneteket tartalmaz, ezért nem csak az autórajongóknak érdemes megnézni.