Elvitték a Nohabot a Közlekedési Múzeum elől

Közlekedési Múzeum
Budapest, 2015. december 17. Szakemberek emelik trélerre daruval a Közlekedési Múzeum épülete előtt 2001 óta kiállított M61,004-es NOHAB mozdony B vezetőfülkéjét 2015. december 17-én. Az 1999-ben Badacsonylábdihegyen balesetben összetört, majd leselejtezett mozdony vezetőfülkéjét a múzeum épületének újjáépítése miatt költöztetik új helyére, a tapolcai vasútállomásra. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az intézmény egyik jelképének számító „Négyeske” Tapolcára kerül.
Vágólapra másolva!

Az M61,004-es Nohab mozdony B vezetőfülkéjét a múzeum épületének újjáépítése miatt költöztetik új helyre. A mozdony 1999-ben Badacsonylábdihegyen tört össze, mert a vihar kidöntött egy fát a sínre, és ettől a szerelvény kisiklott. A mozdony váza olyan mértékben görbült meg, hogy már nem lehetett megjavítani.

Szakemberek emelik trélerre daruval a kultikus jármű maradványát Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A leselejtezett Nohab orr-részét 2001 óta a Közlekedési Múzeum új épülete előtt állították ki. A „Négyeske” avatására 2015. december 22-én, kedden 10.30-tól kerül sor a tapolcai vasútállomáson, ahol az avató ünnepség egyben egy nagyszabású magyar Nohab-találkozó is lesz.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A trélerre emelést követően a 004-es december 17-én, csütörtökön egészen estig a múzeum előtt marad, csak este 18 óra után indul el a szállítmány.