Jövőre olcsóbban, D1-es személyautó-matricával autózhatnak a gyorsforgalmi utakon a kisbuszos nagycsaládosok. 

A kormány rendelettervezete szerint az intézkedés a jövő év első napjától lesz hatályos, és a legalább négy gyermek után családi pótlékban részesülő személyekre, továbbá a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezőkre, illetve ezek hozzátartozóira vonatkozik.

Tavaly a nagycsaládosok nem jártak jól, amikor a 8 vagy többszemélyes kisbuszokat a D2 kategóriába sorolták. Ezen most sem változtattak, de legalább a mozgássérültek és a nagycsaládosok kedvezményt kapnak.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az érvényes útdíjszabályok szerint a D1 kategóriába tartoznak a személykocsik 7 férőhelyig, a D2 kategóriába pedig az ennél több férőhelyet kínáló nagyobb személygépkocsik és a lakóautók, valamint a 3,5 tonnát nem meghaladó össztömegű haszonjárművek. Egyik matricatípus ára sem változik 2015-ről 2016-ra.

Az éves díj jelenleg a D1 és a D2 kategóriában azonos, 42 980 forint. A rövidebb időtartamra váltott matricák viszont kétszer annyiba kerülnek a D2-es járművekre: a heti díj a D1 kategóriában 2975, míg a D2-ben 5950 forint. A havi díj az előbbi sorrendben 4780, illetve 9560 forint. A megyei "matrica" pedig 5000, illetve 10 000 forint jelenleg.

A megyei matrica régóta várt olcsóbbá tételével a 8 vagy többszemélyes kisbusszal rendelkező nagycsaládosoknak kedveznekForrás: Mercedes

Aki alacsonyabb díjkategóriás jogosultsággal használ magasabb díjkategóriába tartozó járművet, annak pótdíjat kell fizetnie. Az ellenőrzést a közúti törvény szerint a közútkezelő, valamint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. végezheti, a pótdíjat azonban az utóbbi szedi be. Amennyiben a közútkezelő alkalmazottja állítja meg a járművet, akkor a helyszínen ő is jogosult beszedni a pótdíjat. Ez a későbbiekben is így lesz.

A pótdíj mértéke nem változik, például aki D1 jogosultsággal használ D2-es járművet, annak a pótdíja - 30 napon belüli megfizetés esetén - 14 875 forint. A tervezet szerint nem kell használati díjat fizetni az M85-ös autóútnak a Csorna-Kelet csomópontja és az M85-M86-os autóutak elválási csomópontja közötti szakaszra.