A Volkswagen már nem akar a legnagyobb autógyártó lenni

-
(FILES) This picture taken on September 28, 2015 shows a model and logo of German car maker Volkswagen (VW) are seen at the entrance to a VW branch in Duesseldorf, western Germany. Michael Horn, president and chief executive of Volkswagen Group of America, apologized to Congress and said the company takes "full responsibility" for the emissions cheating scandal, according to testimony released on October 8, 2015. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ.
Vágólapra másolva!
Matthias Müller vezérigazgató  szerint többé nincs értelme újabb és újabb eladási rekordokat hajszolni. 
Vágólapra másolva!

"Nekem teljesen mindegy, hogy elsők, másodikak, vagy harmadikak leszünk az eladási rangsorban" - szögezte le a Volkswagen konszern vezérigazgatója a Wirtschaftswoche lapnak adott interjúban, hangsúlyozva, hogy nem látja sok értelmét folyamatosan csak "a számokat lesni" és "egyre újabb és újabb eladási rekordokat hajszolni".

Matthias Müller Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

Elődje, Martin Winterkorn a világ legnagyobb autógyárává kívánta tenni a Volkswagent és el is érte, hogy fej-fej mellett állt a cég a Toyotával az eladási számokban. Tavaly a német gyártó először adott el több mint 10 millió autót, és akkor azt kommunikálta, hogy 2018-ra már a legnagyobb akar lenni.

A Volkswagen emissziós botrányát érintve a vezérigazgató az interjúban megjegyezte, hogy a jövőben a konszern felhagy az olyan látványos rendezvényekkel, mint amilyet a Genfi Autószalon előestéjén is tartott. "Valamivel több alázat és szerénység ezen a téren is jót fog tenni - a megtakarításról nem is szólva. Alkalmanként néhány millió euróval évente négy-öt ilyen esemény már csinos kis összegre rúg" - mondta.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Matthias Müller a vezetés és az alkalmazottak bónuszának csökkentése mellett foglalt állást az interjúban. Véleménye szerint ebben a VW márka mellett a konszern nyereségének nagy részét adó Audi és Porsche márkáknak is részt kell venniük. "Egy család vagyunk. Jó időkben is és rossz időkben is" - szögezte le.