Gyenge januárt produkált a Volkswagen

2016.02.07. 13:16

Két fő piacán, Németországban és az Egyesült Államokban is jelentős volt a kereslet visszaesése a dízelbotrány miatt.

"Az év első felében a forgalom fellendülésére számítunk" - nyilatkozta Thomas-Werner Zahn, a Volkswagen személygépkocsi értékesítési igazgatója az Automobilwoche lapnak adott interjúban. "Meg vagyunk győződve róla, hogy a Volkswagen 2016-ban is a 2014-es és 2015-ös piaci részesedést éri el" - közölte. A Volkswagen piaci részesedése mindkét évben 21 százalék volt.

Volkswagen-gyár WolfsburgbanForrás: AFP/Odd Andersen

Januárban a VW márka forgalomba helyezései a szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrtbundesamt adatai szerint 8,8 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Az Egyesült Államokban pedig még ennél is nagyobb, 14,6 százalékos volt a visszaesés.

„A legnehezebb az ügyfelek és a közvélemény bizalmának a visszaszerzése lesz” - mondta Thomas-Werner Zahn, hozzátáve, hogy ennek érdekében egy tájékoztató reklámkampányt indít a Volkswagen. A dízelmotor jövőjéért nem aggódik a Volkswagen értékesítési igazgatója. "Semmilyen következményre nem számítunk a motorok választékában. Szilárdan hiszünk a dízelmotor németországi jövőjében" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a dízelmotorok népszerűsítésére nem tervez reklámkampányt indítani a Volkswagen.

A Volkswagen-konszern pénteken közölte, hogy elhalasztja éves eredménybeszámolójának közzétételét és részvényesi közgyűlését a dízelbotrány során felmerült számos, még megoldatlan probléma miatt. Az eredménybeszámolót március 10-ére tervezték Berlinben, a részvényesek éves közgyűlése pedig április 21-én Hannoverben lett volna. 

A pénteki bejelentéssel egy időben jelezték azt is, hogy 2015-ben a VW "nagyjából az előző évivel megegyező" EBIT (adó- és kamatfizetés előtti) eredményt ért el egyszeri tételek, azaz például a visszahívási akciók milliárdos költsége nélkül. A 2014-es EBIT-eredmény 12,7 milliárd euró volt.

A Volkswagen fő részvényese, a szavazati jogok 50,73 százalékával rendelkező Porsche SE szintén elhalasztja eredetileg március 15-re kitűzött eredménybeszámolóját és a május 4-re tervezett részvényesi közgyűlését. A Porsche SE szerint a korábbi 0,8-1,8 milliárd eurós 2015-ös nettó nyereség-előrejelzését "fenntartásokkal kell kezelni".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK