Elektromos autókkal bővítenék az állami járműflottát

elektromos töltőállomás
Budapest, 2015. október 14. Egy személygépkocsit tankolnak a budai Várban felállított elektromos töltőállomásnál 2015. október 14-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint meg kell vizsgálni, hogyan növelhető az állami elektromos járművek száma. Új szabályok lépnek életbe a töltőállomások létesítésével kapcsolatban is.
Vágólapra másolva!

A keddi Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a nemzetgazdasági miniszternek a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszterrel közösen kell megvizsgálnia, miként növelhető a központi költségvetési szervek és az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok személygépjármű-parkjában a környezetkímélő járművek részesedése. A cél az, hogy ezen járművek aránya 2030-ra elérje a 30 százalékot. Az előterjesztésért, amelynek 2016. május 31. a határideje, a felsorolt miniszterek a felelősek.

A nemzeti fejlesztési miniszternek a nemzetgazdasági miniszter bevonásával kell megvizsgálnia azt is, milyen kormányzati intézkedésekkel lehet segíteni a két- és háromkerekű elektromos járművek szélesebb körű magyarországi elterjedését. A javaslatok kidolgozásának határideje szintén május 31.

Megjelent az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet módosítása is, ennek értelmében a felszíni parkolóhelyeket fásítani kell. Az újonnan létesített, illetve már meglévő parkolóhelyeken pedig elektromos töltőállomásokat kell kiépíteni.

Forrás: MTI/Marjai János

A rendelet szerint a tíz gépjárműnél több befogadására képes felszíni parkolóhely fásítását úgy kell megoldani, hogy minden megkezdett hat parkolóhely után egy nagy lombkoronát nevelő, környezettűrő, túlkoros, allergén pollent nem termelő lombos fát kell telepíteni. Minimum egy négyzetméter szabad földterületet kell biztosítani erre, amelynek egy négyzetméter alatti területei a telek zöldfelületébe nem számíthatók be.

Az újonnan létesített parkolóhelyeket úgy kell kialakítani, hogy száz parkolóhely után legalább tízben elektromos töltőállomás legyen kiépíthető a burkolat megbontása nélkül. A meglévő parkolóknál minden megkezdett száz parkolóhelyből legalább kettőt elektromos töltőállomással kell ellátni.

Forrás: MTI/Marjai János

Az 1500 négyzetméter nettó árusítótérnél nagyobb üzletek esetében 2019. január 1., a 300-1500 négyzetméter közötti nettó árusítótérrel rendelkező üzletek esetében, amelyek 50 ezer lakosnál nagyobb településen találhatók, 2019. január 1. a határidő a rendeletben foglaltak teljesítésére. A 20 001-50 000 lakosú településeken 2020. január 1-jéig, a 20 ezer lakosnál kisebb településen pedig 2026. január 1-jéig kell kivitelezni a rendelet szerint a parkolókat.

Az ellenérték fejében parkolóhely értékesítésére szolgáló építmények létesítése esetén a parkolóhelyeket szintén úgy kell kialakítani, hogy száz parkolóhely után legalább tízben kiépíthető legyen az elektromos töltőállomás a burkolat megbontása nélkül. A pénzdíjas parkolóhely értékesítését szolgáló, meglévő építményeknél minden megkezdett száz parkolóhelyből 2017. január 1-jéig legalább egyet, 2019. január 1-jéig legalább kettőt kell elektromos töltőállomással ellátni. A rendelet a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba.