Ismeretlen abroncs tarolt a nagy nyárigumi-teszten

gumiteszt
Vágólapra másolva!
A német autóklub (ADAC) az osztrákkal (ÖAMTC) közösen az idén is elvégezte az új nyári abroncsok tesztjét. Meglepő eredmények születtek.
Vágólapra másolva!

A tesztelők ezúttal a 185/65 R15-ös, illetve a 225/45 R17-es méretből vásároltak be. Ahogy általában, ezúttal is a kínálat minden szegmenséből próbáltak abroncsokat vásárolni, ami olyan jól sikerült, hogy egy keveréket ki is kellett zárni.

Ez ráadásul nem is egy olcsó, hanem prémiumkategóriás abroncs volt: a 185/65-ös méretben a Pirelli Cinturato P1 Verde mintánál tapasztaltak nagy eltéréseket a szakembereket. A különböző helyeken vásárolt abroncsok annyira másképp viselkedtek, hogy a két autóklub szerint gyakorlatilag kétféle abroncsot forgalmaz ugyanazzal a névvel a Pirelli. Ebből még valószínűleg lesz magyarázkodás.

A végeredmény 185/65 R15-ös méretben Forrás: ADAC

Összesen 32 abroncsot vizsgáltak a teszten, ezek közül 11 lett ajánlott, és csak egy bűnrosszat találtak. További kettő nem ajánlott, a középmezőny ellenben annál sűrűbb.

A kisebbik méretben a Vredestein Sportrac 5 minta nyújtotta a legjobb teljesítményt, megelőzve a Contintental és a Dunlop abroncsát. A 17 colos abroncsok között a Continental ContiSportContact 5 futott be győztesnek, a második helyen viszont egy nem túl ismert márka végzett.

A végeredmény 225/45 R17-es méretben Forrás: ADAC

Az ESA-Tecar Svájcban számít népszerű belföldi márkának, a Spirit 5 UHP mintája azonban olyan jól sikerült, hogy a teljes nemzetközi mezőnyben alig van ellenfele. Az ESA-Tecar a Pirelli és a Vredestein keverékét is megelőzte.