Ezerszámra hordják külföldre a magyar használt autókat

használt autó
Vágólapra másolva!
A kedvező euróárfolyam miatt megnőtt az autóexport Magyarországról. A legtöbb esetben Szerbia és Németország volt a használt autók célállomása, a dízelek domináltak az eladásokban.
Vágólapra másolva!

Jelentős mennyiségű használt autó érkezett a tavalyi évben Magyarországra, bő százhúszezer járművet importáltak magánszemélyek és kereskedők, ami húszéves rekordot döntött meg 2015-ben. Ugyan az export ezt a mennyiséget nem érte el, a Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint tizenegyezernél is több kocsit vittek hazánkból határon túlra, az eladások összértéke meghaladta a 14,5 milliárd eurót - áll a Das Weltauto közleményében.

A külföldiek a kedvező forint-euró árfolyam miatt vásároltak szívesen, 2015-ben szinte végig 300-310 forint körül járt az uniós fizetőeszköz.

A legtöbb vevőt Szerbiából regisztrálták: 7138 gépkocsit exportáltak az országba, azaz a kiáramló kocsik 65 százalékát. Szerbiában jellemzően az idősebb autókat keresték, szemben a német vevőkkel, akik inkább a minőségi, fiatal használt autókat vitték és vették.

Forrás: Das Weltauto

Németországba közel 1200 autót adtak el hazánkból tavaly. A két fő célország mellett vettek autót az Egyesült Államokba, Jordániába, Nigériába, Togóba, Kínába, Malajziába, a Koreai Köztársaságba és számos egyéb, egzotikusnak számító helyre. A Das Weltauto hálózata 166 gépjárművet értékesített exportra.

A külföldi vásárlók esetében az 1500-2500 köbcentis dízelmotorral szerelt autók számítottak népszerűnek, 5306 ilyen kocsi talált gazdára, de szintén keresettek voltak az 1000-1500 köbcenti közötti benzinesek is (2235 autó).

Mivel az árfolyam tartósan 310 forint körül van, a cég szerint az idén is nagy számban viszik majd külföldre a magyar használt autókat.