A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának összesítése szerint már csaknem ötszáz zöld rendszámos autó közlekedik a hazai utakon. Nagy kedvezmények járnak az ilyen autók tulajdonosainak.

A zöld rendszámtáblát 2015. szeptember végétől lehet igényelni. Az erre vonatkozó rendelet szerint környezetkímélő járművekre lehet kérni, így például az elektromos járművekre, valamint a nulla emissziós járművekre, vagyis amelyek egyáltalán nem bocsátanak ki szennyezőanyagot.

A zöld rendszám számos előnnyel jár: így például bizonyos helyeken ingyen lehet feltölteni a járműveket, egyes városokban - köztük a főváros összes kerületében - ingyen parkolhatnak, továbbá a gépjárműadó megfizetése alól is mentesülnek.

A rendszámtáblát bármelyik kormányablakban vagy okmányirodában lehet igényelni, az ügyintézési idő nagyjából tizenöt perc.

Forrás: MTI/Marjai János

Magyarországon 2014-ben fogadták el a Jedlik Ányos-tervet, a magyar elektromobilitási stratégiát. A magyar jogrendben tavaly július elseje óta létezik a környezetkímélő jármű kategóriája, és szeptembertől elérhető a zöld rendszám. Zöld rendszámot a tisztán elektromos, a növelt hatótávolságú, külső töltésű hibrid elektromos, a külső töltésű hibrid elektromos, valamint egyéb, nulla emissziós gépkocsik kaphatnak.

Márciustól Debrecenben és Kaposváron is ingyenesen parkolhatnak a zöld rendszámtáblás járművek, és hasonló szabályozás van érvényben például Székesfehérváron, Szolnokon és Pécsen is. A Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberben döntött az ilyen autók ingyenes budapesti parkolásáról.

Arról, hogy mennyit lehet spórolni egy villanyautóval, ebben a cikkünkben írtunk.