Visszakerült az ötperces türelmi idő a parkolási rendeletbe

parkolójegy, parkolóautomata
Budapest, 2016. március 8. Egy ügyfél parkolójegyet helyez autója szélvédőjéhez a belvárosban 2016. március 8-án. A Kúria döntése alapján módosultak a fővárosi parkolási rendelet úgynevezett türelmi időre vonatkozó rendelkezései. A döntés nyomán a Fővárosi Közgyűlés megszüntette az ötperces türelmi időt a parkolójegyek megvásárlására, valamint a parkolójegy utólagos bemutatási lehetőségét is. A Magyar Autóklub szerint a módosítás csak április 3-án lépne hatályba, de a főpolgármester nyilatkozata alapján várható, hogy a hatályba lépés előtt korrigálják a vitatott szabályozást. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az előzetes híreknek megfelelően visszakerült a parkolási rendeletbe a korábban törölt ötperces türelmi idő a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében.
Vágólapra másolva!

A parkolási rendelet módosítása a várakozási díj utólagos igazolásával kapcsolatos pontosítást tartalmaz, amely szerint a gépkocsijával parkoló mentesül a törvényben meghatározott egyórai várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha az ellenőrzés időpontja és a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el öt percnél hosszabb idő, és a várakozási díjfizetést a parkolásüzemeltető ügyfélszolgálati irodáján utólag igazolja - áll az elfogadott előterjesztésben.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A rendelet módosítását a hatálybalépését követő fél éven belül - a fővárosi parkolásüzemeltetők bevonásával, azok tapasztalatai alapján - felülvizsgálják, és arról ismét tárgyal majd a Fővárosi Közgyűlés.

A türelmi idő eltörlésére vonatkozó módosítás áprilisban lépett volna hatályba. Az előterjesztést 22 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.