Az oroszok már a Ladáról is kezdenek leszokni

Lada Xray
Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent márciusban az ország autópiaca, de a helyi autógyártó eladásai még ennél is nagyobb mértékben estek vissza.
Vágólapra másolva!

Az AvtoVaz által gyártott Lada autókból 22 267 kelt el az orosz piacon márciusban, ami

18,8 százalékos csökkenés 2014 azonos időszakához képest.

A csökkenés azért is fájhat nagyon az autógyártónak, mert csak pár hónapja kapható a messiásként várt új modellcsalád, amely a Vesta szedánból és az Xray szabadidő-autóból áll.

Lada Xray Forrás: Lada

A Lada eladások visszaesése jelentősen felülmúlja az egész piac csökkenését: a múlt hónapban 125 917 új személygépkocsit értékesítettek Oroszországban, 10 százalékkal kevesebbet, mint tavaly márciusban. Februárban 13,4 százalékkal, januárban 29,1 százalékkal, decemberben pedig még ennél is nagyobb mértékben, 46 százalékkal zuhant az eladás éves összevetésben.

Legalább annak örülhetnek Togliattiban, hogy a Lada részesedése az orosz autópiacon a februári 18,1 százalékról márciusban 18,9 százalékra emelkedett.

Az AvtoVaz a tavalyi évet 73,85 milliárd rubel (300 milliárd forint) rekordveszteséggel zárta, ami csaknem háromszorosa az egy évvel korábbinak. A cég tavalyi bevétele 8 százalékkal, 176,4 milliárd rubelre csökkent.

A részvényesek március közepén úgy döntöttek, hogy lecserélik az AvtoVaz vezérigazgatóját. Április 4-étől a svéd Bo Anderson helyére a francia Nicolas Maure került, aki eddig a Renault csoport romániai ügyvezető igazgatója és egyben az Automobile Dacia SA elnök-vezérigazgatója volt.

Az AvtoVaz cégben a Renault-Nissan szövetségnek 67 százalékos, a Rosztyeh orosz állami konszernnek 33 százalékos tulajdonrésze van.