A Volkswagen titkokat tart vissza a dízelbotrányról

2016.04.28. 11:50

A Volkswagen eredeti tervétől eltérően nem hozza nyilvánosságra április végéig a dízelautóit érintő emissziós csalási ügyben folytatott átfogó vizsgálat részeredményeit.

A cég szerint ez jelentős kockázatokat hordozna, és árthatna a további vizsgálatoknak is. A közleményben emlékeztet a cég arra, hogy a Volkswagen felügyelőbizottsága 2015. szeptember végén a Jones Day Ügyvédi Irodát bízta meg az ügy átfogó vizsgálatával. A Jones Day szerint a jelenlegi helyzet alapján a vizsgálat a negyedik negyedévben zárható le teljesen.

A vizsgálat már előrehaladott állapotban tart. Eddig mintegy 65 millió dokumentumot állítottak össze digitális értékelésre, és a Volkswagen több mint tízmillió dokumentumot továbbított áttekintésre az ügyvédeknek. Mintegy 450 interjú készült, és még több tucat meghallgatás van hátra.

Forrás: Volkswagen

A Volkswagen szerint az Egyesült Államokban folyamatban lévő eljárások - magánperes felekkel és több hatósággal, köztük a Környezetvédelmi Ügynökséggel (EPA), a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (FTC), az ötven amerikai szövetségi állam legfőbb ügyészségeivel és a Szövetségi Igazságügyi Minisztériummal - olyan döntő fázisba jutottak, hogy ez a vállalat részéről a legnagyobb mértékű titoktartást követeli meg.

A konszern felügyelőbizottsága és az igazgatóság azt tervezi, hogy az USA-ban részletesen közzéteszi a vizsgálat tárgyát képező tényeket, amint átfogó egyezségre sikerül jutni az Igazságügyi Minisztériummal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK