A levegőhajtású autó már valóság, Egerben versenyeznek a hétvégén

levegő
Vágólapra másolva!
Negyvenhét levegővel hajtott jármű indulhat a hétvégi, kilencedik alkalommal megrendezett pneumobil-versenyen.
Vágólapra másolva!

Hat ország műszaki egyetemei, több mint kétszáz mérnökhallgatóval és összesen 47 működő léghajtású autóval vesznek részt a IX. Nemzetközi Acentics Pneumobil Versenyen. Román, lengyel, észt, cseh, lett és hazai mérnökcsapatok, összesen 27 egyetemről mérik össze tudásukat és ügyességüket az egri Érsekkertben május 6-7. között normál, illetve szenior kategóriában.

Három számban küzdenek majd a sűrített levegővel hajtott járművek. A hosszú távú futam során az egy palacktöltettel megtett legnagyobb távolságot mérik, a gyorsulási számban a legjobb időt, az ügyességi futamban pedig három kieséses menetben dől majd el, hogy melyik mérnökcsapat állhat a dobogó legfelső fokára.

Ahány csapat, annyiféle autó érkezik a versenyre

A szakmai zsűri a versenyszámok győztesei mellett összesítésben a legjobb pneumobilt is díjazza, de a mérnökhallgatók által tervezett és épített járművek között értékelik majd a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést is.

Évről évre látványosan és töretlenül fejlődnek a csapatok által használt technológiai megoldások, amit jól mutat az elmúlt kilenc év versenyeinek összehasonlító statisztikája: 2008-ban még a legjobban teljesítő pneumobil 7117 métert tett meg egy palacktöltettel, ez a tavalyi verseny leghatékonyabb sűrített levegővel hajtott járművénél már 12 990 méter volt. Végsebesség terén is duplázni tudtak az ifjú mérnökök, az első év 25,5 km/h-s legnagyobb elért sebességéhez képest, tavaly már 51,9 km/h-val haladt át a leggyorsabb pneumobil a célvonalon.