Ezt állítja a törok ipari miniszter, és meg is indokolja. A Saab 9-3 feltámasztásával a török ipar a villanyautó-piacra is betörne, állami segítséggel.

Nagy tervekkel szeretnének felkerülni az autógyártók térképére a törökök. Bár eleve sokféle autó készül náluk a Toyota Corollától a Fiat Tipóig, hamarosan az ország nemzeti autójának a gyártását is beindítják, amit a régi Saab 9-3-as alapjaira épülő villany-népautónak terveznek. Fikri Isik, Ipari, Technológiai és Tudományos miniszter úgy nyilatkozott róla, hogy jobb és biztonságosabb lesz a Teslánál.

Forrás: Trakya Üniversitesi Rektörlüğü

"Nekik töltőállomásokat kell telepíteniük, mi viszont a töltőt az autóba integráljuk, ami egy, jelenleg még fejlesztés alatt álló benzinmotor lesz" - nyilatkozta. Az új, egyliteres, kéthengeres motor-generátort török mérnökök fejlesztik a török állam és nemzetközi cégek segítségével, a motor hatásfoka állítólag kimagaslóan jó, 35 százalék, a gyártása 2018-ban kezdődhet.

A Pehlivan ElekTrak villanyautó első prototípusa három év alatt készült el a Trakya Egyetemen. Nemrég két hét alatt körbejárta a Balkán-félszigetet, a több ezer kilométeres úton autóipari cégekhez, illetve műszaki felsőoktatási intézményekhez látogattak el vele.

Forrás: Trakya Üniversitesi Rektörlüğü

A kétajtós, négyméteres, karbon karosszériás jármű egy feltöltéssel 120 km-t képes megtenni tisztán elektromos üzemmódban, de utána benzinfogyasztással még több százat is. Bár az autó formája nem hasonlít a Saabéra, ez valószínűleg nem is volt lényeges a fejlesztés során, mert a prototípus csak a hajtáslánc tesztelésére szolgál.