Vágólapra másolva!
Hét darab tisztán elektromos autóval bővül a kormányzati flotta. A Nissat Leafeket és VW e-Golfokat a Közbeszerzési és Ellátási Főbiztosság (KEF) kapta. 
Vágólapra másolva!

Demény Ádám, a KEF főigazgatója megjegyezte: a személyszállítás mellett iratok fuvarozására is használják majd az elektromos kocsikat. Kétféle típust vettek, a japán Nissan Leaf mintegy 8 millió forintba, a Volkswagen e-Golf 10 millió forintba került.

A kormány elkötelezett az elektromobilitás fejlesztése iránt, célja, hogy Magyarország a régió vezető államává váljon az elektromobilitás területén - mondta Varga Mihály. Kiemelt cél, hogy 2020-ra 50 ezer környezetkímélő gépjármű közlekedjen a magyar utakon.

- árulta el a nemzetgazdasági miniszter.

Fotó: Gulyás Péter

A Jedlik Ányos terv végrehajtásának eddigi eredményei között említette a környezetkímélő járművek fogalmának bevezetését, a díjmentes parkolásuk lehetőségét több nagyvárosban, valamint azt, hogy

bővült az ilyen járművek után igénybe vehető adókedvezmények köre.

Varga Mihály a kormányzat számára beszerzett elektromos gépkocsikról elmondta: az autók által felhasznált villamos energia költsége mintegy egyötöde a hagyományos üzemű gépjárművek üzemanyag-költségének, továbbá szervizigényük is jelentősen kisebb, összességében tehát jelentősen olcsóbb a fenntartásuk, mint a hagyományos üzemeltetésű kocsiknak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ahhoz, hogy a környezetkímélő gépkocsik elterjedjenek az országban, országos elektromos töltőállomás hálózatot kell létrehozni, erre lehetne fordítani a szén-dioxid kvóták értékesítéséből befolyó költségvetési bevételeket - mondta a miniszter.