Hatalmas robotautó-tesztpálya épül Zalaegerszegen

Groupama Tanpálya, rántópad
Vágólapra másolva!
A döntést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be csütörtökön, a Műegyetemen tartott Jövő autója című konferencián.
Vágólapra másolva!

A konferencián az Nemzeti Gazdasági Minisztérium részéről Varga Mihály, autóipari vállalatok és kutatás-fejlesztési intézmények vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá egy, az autóipari fejlesztések során használható tesztpálya létrehozásáról.

amelyhez hasonló 500 kilométeres körzetben nincs a közép-európai térségben" - közölte Vigh László fideszes országgyűlési képviselő a Zalaegerszegen tartott rendkívüli sajtótájékoztatón.

A kormány 35 milliárd forintot biztosít állami forrásból az építkezéshez.

Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű beruházásaként olyan központot építenek ki benzinkutakkal, szállodával és egyéb kiszolgáló létesítményekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy akár hetekre, hónapokra ide költözve a térség országaiban működő járműgyártók tesztelhessék autóikat.

Forrás: Farkas Péter - Origo

Zalaegerszeg 250 hektáros területet biztosít az északi ipari parkjában, illetve 3,1 milliárd forintot fordít az előkészületekre a rendelkezésre álló területi operatív program forrásaiból. A pályán egyebek mellett önjáró, tehát vezető nélküli autókat tesztelnek majd mesterséges körülmények között.

A miniszterelnök beszédet mond A jövő autói című konferencián a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Magyarországon azt gondoljuk magunkról, nem csak a járműgyártásnak, de az innovációnak is komoly hagyományai vannak" - mondta Orbán Viktor.

mert a magyar feltalálók a világ élvonalában vannak" – tette hozzá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyanitt arról beszélt, hogy „meghatározó központja lehet Magyarország a közlekedési innovációnak, és ezen belül erős szerepet vállalhat az egyik legfontosabb területen, az önvezető járművek kutatás-fejlesztésében”.

Varga Mihály Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Jelenleg a járműgyártás a teljes magyar feldolgozóipari közvetlen külföldi működőtőke-befektetési (FDI) állomány 20,2 százalékát adja,

a beruházások összvolumene csaknem 3,4 milliárd euró.

A beszállítókat is ideértve összesen 144 ezer ember dolgozik az ágazatban.

Már korábban írtunk róla, hogy a budapesti Adasworks Kft.-nél önjáró Mercedest fejlesztettek ki, idén januárban pedig az is kiderült, hogy a Volvo a magyar startup céget is bevonja az automatizált vezetésre képes autói fejlesztésébe.