Tagadja az Opel a csaló szoftver létezését

Opel
Vágólapra másolva!
Részletes állásfoglalásban védelmezte kipufogógáz-tisztító technológiáját az Opel, miután a sajtóban azzal vádolták a céget, hogy manipulálja autói emissziós értékeit.
Vágólapra másolva!

A pénteken kiadott állásfoglalásban az Opel megerősítette, hogy nem használ illegális szoftvert az emissziós értékek megváltoztatására, és a motorokat nem szerelték fel illegális szerkezeti elemmel, amely a kipufogógáz-tisztítás leállítására szolgálna.

Forrás: Opel

A Deutsche Umwelthilfe környezetvédő szervezet és a Monitor tévémagazin, valamint a Spiegel magazin állításai a modern dízelmotorok kipufogógáz-tisztítási komplex technológiájának

félrevezető leegyszerűsítésén és félreértelmezésén alapulnak az Opel szerint.

Egy modern motorvezérlő berendezésnek több mint 17 ezer különböző paramétert és azok kölcsönhatásait kell figyelembe vennie - mutat rá a közlemény, hangsúlyozva, hogy egyes paraméterek kiemelt vizsgálatával nem lehet az egész berendezés funkcióját értelmezni.

Az Opel egyúttal kételyeit fejezte ki az ellene felhozott állítások alátámasztására bemutatott mérési eredmények helyességéről is.

Forrás: Opel

"Az Umwelthilfe állítása például, miszerint a kipufogógáz-tisztítás az üzemidő 80 százalékában nem is működik, egész egyszerűen nem igaz" - szögezi le az Opel közleménye. "Nem felel meg a valóságnak az az állítás sem, hogy percenkénti 2400-as fordulatszám felett már ne működne a kipufogógáz-visszavezetés. A motorvezérlés ilyenkor egész egyszerűen egy másik üzemmódra vált át" - mutat rá az Opel pénteken kiadott állásfoglalása.

Érdekes adalék, hogy az első negyedévben eladott Opel autóknak

csak 37 százaléka volt dízel,

ami az európai autógyártók körében a legalacsonyabb arány.