Meglepő bírósági döntés a Volkswagen dízelbotrányában

Volkswagen, gyár, autó, kocsi, Abgasaffäre Abgase Abgasskandal Affaere Affäre Auto Industrie Automobil Automobilindustrie Betrug Volkswagen Bug Wolfsburg AIR POLLUTION auto manufacturer beschädigt betrügen carmaker cheating close ups close-up view clos
The crinkled logo of VW, Germany, city of Osterode, 20. October 2015. Photo: Frank May
Vágólapra másolva!
A Volkswagen dízelbotrányának kipattanása óta első alkalommal kötelezett német bíróság egy kereskedőt emissziósérték-manipuláló szoftverrel rendelkező autó visszavásárlására.
Vágólapra másolva!

A Stern TV beszámolója szerint a müncheni tartományi bíróság ítéletében - a tulajdonos keresetének helyt adva - kötelezett egy autókereskedőt a dízelbotrányban érintett 1,6 literes, EA189-es dízelmotorral szerelt Seat Ibiza visszavásárlására.

A Volkswagen megerősítette a hírt, és bejelentette, hogy az érintett kereskedő a konszernnel egyetértésben megfellebbezi a döntést. Számos bírósági döntés szolgál precedensként arra, hogy a dízelbotrányban érintett autók tulajdonosaitól elvárható az átalakítás kivárása - mutat rá a Volkswagen közleménye. Az autók ugyanis minden korlátozás nélkül ugyanúgy részt vehetnek a közúti forgalomban, mint korábban.

Németországban eddig kilenc bírósági döntés született a témában, és már nyolc különböző tartományi bíróság utasította el a tulajdonosok hasonló keresetét. A müncheni bíróság volt az első, amelyik első fokon helyt adott a felperes keresetének.

Megtépázta a Volkswagen hírnevét a botrány, lesznek még újabb bírósági csaták Forrás: Picture-Alliance/AFP

Márciusban például a bochumi tartományi bíróság utasította el egy autótulajdonosnak a jármű visszaszolgáltatására benyújtott keresetét. A kipufogógáz-tisztító rendszerben történt módosítások műszaki hiányosságnak tekinthetők ugyan, ezt azonban viszonylag könnyen el lehet hárítani - szólt a döntés indoklása. A hiba elhárításának költsége nem haladja meg a "bagatell küszöböt", a vételár egy százalékát sem. "Jelentős kötelezettségszegés" tehát nem történt, így nem lehet elállni az adásvételi szerződéstől sem.

A Stern TV szerint azonban a müncheni bíróság döntése azt emeli ki, hogy a kereskedőnek már több mint fél év állt a rendelkezésére a hiba kijavítására, ezt a lehetőséget azonban nem használta ki. A vásárlónak ezért jogában áll a vételárat visszakövetelni.

A dízelbotránnyal kapcsolatban több bírósági eljárás is folyamatban van. A braunschweigi tartományi bíróságon például 46 kereset vár döntésre, amelyeket az alperesek vagy az autókereskedő, vagy a VW, illetve a Volkswagen konszern ellen nyújtottak be az autó vételárának visszatérítésére.